Задържаха 125 сирийци на българо-турската граница

Последна промяна на 27 септември 2013 в 11:45 1539 0

Границата между България и Турция. Снимка: МВР
Границата между България и Турция. Снимка: МВР

125 сирийци са задържани при опит да преминат нелегално турско-българската граница през денонощието, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация с бежанците за последното денонощие – от 6.00 часа в четвъртък до 6.00 часа тази сутрин - служители на ГД ”Гранична полиция” са установили 136 лица, преминали нелегално турско-българската граница, от които 125 са граждани на Сирия.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 2850 лица, капацитетът е надхвърлен с 28 души.

Основен проблем в работата РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на Дирекция „Миграция” – МВР.

Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

Започна работа на нов център за настаняване в София. Той е базиран в кв. “Военна рампа“. Към момента капацитетът му е за 500 места. Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Актуализиран е съставът на екипите от медицински специалисти, които ще извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци.

Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови