Европейският парламент опроверга КТБ, че налага цензура на Фейсбук

OFFNews 31 юли 2013 в 10:43 6347 11

Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ
Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ

Европейският парламент опроверга Корпоративна търговска банка на Цветан Василев по случая "Виолета Станичич". ЕП не въвежда нови правила за поведение в социалните мрежи заради писмото от банката, в което се иска налагане на цензура заради коментар във Facebook.

Това става ясно от отговор от и. д. ръководител на Информационното бюро на Европарламента в България Теодор Стойчев до OFFNews.

КТБ поискаха ЕП да накаже титулярния ръководител на Информационното бюро в България Виолета Симеонова-Станичич, която "уронила престижа на банката" чрез коментар в личния си дневник във Facebook. Става въпрос за неин коментар по повод публикации в западните медии за кризата в Кипър, която се отразила на VTB Capital – банка, която е партньор на българската КТБ. В поста си Станичич посочва, че в КТБ са голяма част от държавните пари.

Заглавието на прессъобщението на КТБ.От банката се похвалиха в прессъобщение, че "Европейският парламент въвежда указания за поведение в социалните медии след сигнал от Корпоративна търговска банка АД".

Въпросните указания са в ръководство за лична употреба на социалните мрежи за служители, работещи в Генералния секретариат на Европейския парламент.

OFFNews изпрати запитване до Информационното бюро на ЕП в София. Отговорът на Стойчев е повече от категоричен: "Ръководство не е пряко следствие от сигнала на Корпоративна търговска банка", пише той.

"Ръководство, както други подобни в много институции и компании, има общ характер и определя границите на професионално и лично използване на социалните медии", допълва Стойчев.

От ЕП отказват да го предоставят на OFFNews с мотива, че това е документ за вътрешно ползване.

"На госпожа Виолета Станичич не са наложени никакви санкции от страна на администрацията на Европейския парламент", категоричен е още Теодор Стойчев.

Вчера пред OFFNews Виолета Станичич обясни, че публикацията й не е била целенасочена атака към КТБ. Тя сподели и притесненията си, че постът е публикуван в личния й профил, който е достъпен само за приятелите й.

" Тъй като  г-н Цветан Василев или служители на КТБ, за съжаление не са в кръга на приятелите ми, за мен е мистерия как, кой, колко често и с какви ресурси и мотивация следи личните ми постове и разговори във Фейсбук. Както и дали това се отнася само за мен или по-широк кръг от български личности", коментира Станичич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!