Кабинетът "Орешарски" не се отказва от изваждането на държавните пари от КТБ

Нели Чолашка 12 юни 2013 в 15:14 2947 2

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Наредбата за банковото обслужване на държавните дружества е в сила и тя трябва да се изпълнява, обяви след днешното заседание на правителството финансовият министър Петър Чобанов.

Наредбата беше подготвена и приета от служебния кабинет на Марин Райков и предвижда държавните фирми да държат до 25% от парите си в една банка, а изборът на банка да се извършва на база на представени оферти от най-малко пет финансови институции.

Държавните фирми имат 6 месеца гратисен период да изпълнят тези критерии. Чобанов обеща да следи внимателно дали се изпълняват изискванията на наредбата.

Марин Райков обяви още в началото на мандата си, че ще въведе задължителни правила за разпределението на държавните пари в банките и те бяха приети от служебното правителство.

Ден преди Райков да обяви намерението си държавните депозити да бъдат диверсифицирани, шефът на Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев обяви медийна война на президента Росен Плевнелиев, който назначи за служебен премиер Райков.

Когато бяха приети правилата, Марин Райков съобщи, че в момента около 54 % от парите на държавните компании са концентрирани в КТБ. Почти всички средства на Българския енергиен холдинг, който обединява всички големи държавни енергийни компании, са в тази банка.

След КТБ най-голям дял от държавните пари държи банката на ТИМ – Централна кооперативна банка (ЦКБ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!