Кабинетът да извади парите от ПИБ и КТБ

Евгений Дайнов Последна промяна на 17 юни 2013 в 12:28 17383 83

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

Нещо стана ясно точно миналата година по това време при окупацията на Орлов мост срещу Цеко Минев.

Това, което стана ясно при него, се потвърди през зимата и се потвърждава и сега. В България има една голяма и съществена част от обществото, която стигна до извода, че преходът в страната произведе олигархичен модел на управление и на властта. При това силно мафиотизиран, където всички икономически интереси сe събраха в една групичка. Те използват държавата като своя лична собственост.

Всичките тези протести от миналото лято до днес сигнализират, че България се намира в дълъг период от поне пет години, през който обществото се опитва да се отърси от тази олигархична структура и търси начини да преструктурира властта в държавата или да преструктурира приоритетите й, така щото управлението да бъде в полза на общото благо, а не на пет човека.

Това е поредният епизод. По тази причина предупредих преди месец, че изборите не са решили нищо. Изборите, които бяха, са една от многото спирки на този бавен влак на постигането на нов обществен договор. Как ще свърши това? След пет години, когато теглим чертата, може да свърши по два начина. 1. Оптимистичен вариант. България ще е постигнала преструктуриране на властта, така че тя вече да не е олигархична. 2. Песимистичният вариант. България няма да е имала сили да разкара олигархията. Тя ще управлява за дълго. Срещу нея ще има все по-рехави протести, както в Русия. Тези протести няма да са успешни, защото те нямат политически носител.

В момента виждаме, че и двата варианта са възможни, но днес по-скоро се разиграва лошият вариант. Няма политическа сила, която да влезе в парламента, в правителството и във властта и да направи това, което гражданите искат. Моментът е опасен. Представете си, че на министър-председателят Пламен Орешарски му писне и подаде оставка. Какво става? Връщат се ГЕРБ разярени и отмъстителни. Някакви остатъци от ДПС и БСП се разбират с тях и всичко се закучва.

Имаме три пласта. Първият е свързан с назначенията. Проблемът не е само в назначението на Делян Пеевски, има и други подобни. Те са назначения на различни групировки. Всичките те трябва да бъдат отстранени още тази седмица. Вторият е на ниво правителство. То трябва да заяви ясно, че до края на тази седмица изтегля парите си от Корпоративна търговска банка и от Първа инвестиционна банка. Това трябва да бъде заявено категорично. Трябва да се следват правилата, разписани от служебното правителство. Така ще даде заявка, че може да се изправи срещу групировките. Трето, институционално и законово съвземане. Да се гласува новият правилник на Народното събрание, да се направят съответните назначение съобразно него, да се промени Избирателния кодекс и т.н.

Текстът е публикуван в агенция БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.06 2013 в 06:07

Към Владо Павлов, който казва (17 юни 2013 в 13:01) ...

Който казва много неща, които като констатация са верни, и предложения, които са прекалено наивни. Защото, първо, управлението на държавата не е за лаици, а повечето от хората, към които той апелира, така наречения интелектуален елит на народа, в политиката са общо взето лаици. И второ, повечето от тях отдавна са корумпирани и всъщност помагат на политиците и на олигарсите да съсипят окончателно държавата (тяхната роля в държавата е именно тази -- да обслужват политическия елит; при което трябва да се знае, че не всеки интелигент е интелектуалец -- интелектуалци са само тези от обществените науки, които се занимават с обществени проблеми). Особено онази част от тях, които са меритократи по възгледи (които мислят, че точно те, интелектуалците, трябва да управляват държавата и да имат най-високи доходи за даваните от тях съвети, и които създават теории за това, от които може да ти настъхне косата), особено ако са нещо като тинк-танкове.

Всъщност именно сега протестиращите по улиците на големите градове имат най-големи перспективи в областта на политиката. За съжаление, повечето от тях също са политически лаици. И като че ли никой от тях не се сеща, че народът не може да управлява, но че именно той би трябвало да получи върховния общ контрол в държавата -- такъв контрол, какъвто са имали плебейските трибуни в предимператорския Рим.

20.06 2013 в 18:03

А има още толкова много детайли, които не съм споменал....

20.06 2013 в 11:26

Това ако не се разбие на параграфи е нечетяемо, сори

18.06 2013 в 23:24

Някой прегрява от мислене, друг от плямпане - всеки според способностите си.

18.06 2013 в 22:41

Анализаторе, явно пращиш от умствени способности? Както се казва, само мозък и биотокове.... след като си така добре запознат с тези две нездравословни дейности...

18.06 2013 в 22:19

Повече от две години питам гербавите анализатори като теб:
1. Каква е разликата между гербера и комуниста?
2. Каква е разликата между ББ и Сталин до около 1925-та година?
3. Каква е разликата между Цвъцко Пръцко и тъпия милиционер от времето на Живков?
До сега не съм получил отговор, но може би ти ще бъдеш така любезен да ме "светнеш" по въпроса?

18.06 2013 в 22:10

А ЦКБ?

18.06 2013 в 22:07

А ЦКБ?

18.06 2013 в 19:29

Избирателю, не демонстрирай излишна склонност към насилие! Тя и без това е присъща на болшевишката БСП така, "както слънцето и въздуха". С една дума вие без насилие не можете да управлявате. То ви трябва - за да можете да крадете!
Но от друга страна вече и на насилие не можете да разчитате! Огледай се добре! Кой стои зад вас? Една шепа платени мутри, две шепи некадърни деца на бившата партийна номенклатура и останалото - беззъби старци. Не ставай смешен!...
Пп - най-често използвания ритник в главата се нарича "маваши гери" по терминологията на карате - обикновено той поразява кръвоносните съдове при врата, малкия мозък или главния при слепоочието... Дотук, на теория! А на практика - ако се срещнем и разчиташ, че с насилие ще оправиш нещата...

18.06 2013 в 18:06

Бавно яздещия, мисловните напъни без факти са словоблудство, така както секса без жена е ... ръкоблудство... Общо взето и двете са нездравословни дейности...