Екоминистерството отмени диджей парти на „Юлен“ в Пирин

25 март 2013 в 12:55 9366 9

Банско
Банско

Концерт на френския диджей Боб Синклер в ски зона Банско, насрочен за 31 март (неделя), беше отменен в края на миналата седмица със заповед на директора на национален парк „Пирин“ Валери Мечев, съобщи екоминистерството.

Организатори на събитието са концесионерът на ски зоната фирма „Юлен” и Община Банско.

Мотивите за забраната са, че концертът би нарушил режимите, установени с Плана за управление на НП „Пирин”. Събитието ще е потенциален източник на „шумово замърсяване“, което би нарушило нормалните условия на дивите животни, населяващи парка, който е и защитена зона от мрежата „Натура 2000“ - както за местообитанията на растителни и животински видове, така и за птиците.

Екоминистерството не е било уведомено за намеренията за концерта и организаторите не са направили постъпки да съгласуват събитието по законния ред. Забраната е наложена от директора на парка след редица сигнали от граждани и неправителствени организации с искане концертът да бъде организиран извън границите на парка. Аргументът на природозащитниците е, че датата му съвпада с размножителния период на редица видове, обитаващи парка.

Това не е първият случай, свидетелстващ за нежеланието на "Юлен" и община Банско да се съобразяват с режимите на защитената територия. Преди 2 години например концесионерът получи разрешение от ековедомството да подмени два стари лифта с нови, с капацитет за повече хора. Изричното условие в разрешението, дадено им от екоминистъра с процедурата по екооценка на проекта, беше новите съоръжения да са в досегашните трасета. Оказа се обаче, че трасето на единия лифт е било удължено с десетки метри и за целта са били изсечени множество дървета. Тогава екоминистерството глоби фирмата с 20 000 лева - максималната санкция за неспазване на решение по екооценка, а зам.-министър Евдокия Манева коментира "Юлен" ни скъсаха нервите".

На дискусия в Банско през февруари, посветена на исканията на "Юлен" и Банско за разширяване на ски зоната Петър Петров от ръководството на фирмата заяви, че всеки, който продължава да твърди, че има нещо незаконно в ски зоната оттук нататък, ще трябва да отговаря за думите си в съда. По думите му, ако има нарушения при изграждането на зоната, те били дребни и нормални на фона на мащаба на инвестицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!