И хората на Цеко Минев с претенции към новия екоминистър

Последна промяна на 18 март 2013 в 17:59 2148 2

Сцена от протеста в София в началото на годината в подкрепа на разширяването на ски зона Банско.  Снимки: Сергей Антонов
Сцена от протеста в София в началото на годината в подкрепа на разширяването на ски зона Банско. Снимки: Сергей Антонов

Дни след като природозащитните организации обявиха исканията си към новия екоминистър Юлиан Попов, днес и от контра-организацията „Природата за хората и регионите“ поставиха своите в писмо до новия началник на ековедомството.

В отговор на едно от исканията на екоорганизациите – за спиране на процедурата за разширяване на ски зона Банско, привържениците на проектите на председателя на ски федерацията Цеко Минев призоваха 12 % от териториите на националните и природни паркове да бъдат отредени само за спорт и туризъм.

„Това, че Пирин е обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО, Рила е национален парк, Витоша – природен парк с два резервата, по никакъв начин не създава доход на хората, живеещи в тези региони (...) За съжаление, у нас е възприето едностранчиво, че опазването на околната среда означава единствено налагане на забрани, мораториуми и регулации“, заявиха от организацията.

В писмото си сдружението настоя за разширяване на ски зоните в три конкретни парка, чрез промяна на плановете им за управление – Пирин, Витоша и Банско. „Ние настояваме в новите планове да залегне изискване 12 на сто от териториите да бъдат регламентирани за спорт и туризъм, каквато е практиката в развитите европейски страни“

Ски зоните в Пирин и Витоша се управляват от две свързани фирми - „Юлен“ и „Витоша ски“, за чийто двигател се сочи председателят на ски федерацията. Официални собственици на двете са офшорни компании, едната регистрирана в Кипър, а другата – на британските Вирджински острови.

На същите острови е регистрирана и компанията, която притежава фирма „Рила спорт“ - инициаторът на ски курорта Супер Паничище в Рила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2013 в 11:20

Местните хора нямат възможност да развиват бизнес на местата където Цеко е окупирал,Банско и Витоша.Никой банскалия не познава Цанов и не виждам причини да ми навира интересите на Цеко Минев като интереси на местния бизнес. За да се развива района е необходима лоялна конкуренция и възможност за развитие на бизнеса ,а не тотален монопол на Юлен.Видяхме,че където Юлен стъпи трева на никне ,камо ли нещо друго.Филип цанов е доказан неуспял бизнесмен ,как не го е срам акъл да дава на хората.Той за себе си нищо не може да направи,ако Цеко не го храни тръгнал да помага на хората от регионите.Срам нямаш ли бе ,човек.

18.03 2013 в 20:10

Да поцитираме колегите......"Филип Цанов, който се появи в „Труд” като защитник на бетонирането на Витоша с програмна статия за това колко добри са промените в Закона за горите, се оказа един от големите длъжници на НАП. Справка в сайта на агенцията показа, че бизнесменът дължи точно 485 634 лева неплатени данъчни и осигурителни задължения, натрупани в една от седемте му фирми – „Родопа-Пазарджик” АД. Филип Цанов е съпругът на журналистката Екатерина Генова, която пък е шеф на държавния телевизионен канал БНТ „Свят” и БНТ 2. Той е и неуспял политик от ССД, понастоящем производител на колбаси „Браво”. Преди седмица в. „Атака” получи сигнал от колеги в БНТ, че шефката им Екатерина Генова цензурира всяко журналистическо разследване срещу олигарха Цеко Минев. Причината – съпругът й Филип Николов Цанов е приближен до Цеко Минев. Семейната бизнес история обаче дразни журналистите на държавната медия, които подадоха сигнал до „Атака” за безобразията, които се вършат в издържаната с парите на всички данъкоплатци телевизия."
 
X