И хората на Цеко Минев с претенции към новия екоминистър

18 март 2013 в 17:59 2819 2

Сцена от протеста в София в началото на годината в подкрепа на разширяването на ски зона Банско.  Снимки: Сергей Антонов
Сцена от протеста в София в началото на годината в подкрепа на разширяването на ски зона Банско. Снимки: Сергей Антонов

Дни след като природозащитните организации обявиха исканията си към новия екоминистър Юлиан Попов, днес и от контра-организацията „Природата за хората и регионите“ поставиха своите в писмо до новия началник на ековедомството.

В отговор на едно от исканията на екоорганизациите – за спиране на процедурата за разширяване на ски зона Банско, привържениците на проектите на председателя на ски федерацията Цеко Минев призоваха 12 % от териториите на националните и природни паркове да бъдат отредени само за спорт и туризъм.

„Това, че Пирин е обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО, Рила е национален парк, Витоша – природен парк с два резервата, по никакъв начин не създава доход на хората, живеещи в тези региони (...) За съжаление, у нас е възприето едностранчиво, че опазването на околната среда означава единствено налагане на забрани, мораториуми и регулации“, заявиха от организацията.

В писмото си сдружението настоя за разширяване на ски зоните в три конкретни парка, чрез промяна на плановете им за управление – Пирин, Витоша и Банско. „Ние настояваме в новите планове да залегне изискване 12 на сто от териториите да бъдат регламентирани за спорт и туризъм, каквато е практиката в развитите европейски страни“

Ски зоните в Пирин и Витоша се управляват от две свързани фирми - „Юлен“ и „Витоша ски“, за чийто двигател се сочи председателят на ски федерацията. Официални собственици на двете са офшорни компании, едната регистрирана в Кипър, а другата – на британските Вирджински острови.

На същите острови е регистрирана и компанията, която притежава фирма „Рила спорт“ - инициаторът на ски курорта Супер Паничище в Рила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!