ДСБ: "Белене" е умрял, но може да вампиряса

Лъчезар Вълев 01 октомври 2012 в 13:51 1734 5

Иван Костов. Снимка: БГНЕС
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

"Правителството на ГЕРБ да спре всякакви контакти за възобновяване на проекта "Белене".

Това заяви пред журналисти лидерът на ДСБ Иван Костов.

Тъмносините настояха правителството да изпълни своето решение и решението на парламента и да прекрати всякакви контакти за възобновяване на проекта „Белене".

Лидерът на ДСБ припомни, че на 29 март правителството прекрати изграждането на АЕЦ "Белене" и парламентът подкрепил това решение.

Въпреки това обаче в продължение на 6 месеца управляващите отказват да изпълнят произтичащите от това действия.

Костов изтъкна, че премиерът Борисов е водил преговори с неясен и недоказан кандидат-нвеститор зад гърба на правителството и по този начин управляващите са се опитали да измамят общественото мнение относно проекта.

Според лидера на тъмносините ГЕРБ водят двойна игра.

„Веднъж е решил да спре „Белене", но не е затворил вратата, не е погребал покойника и се опитва да го съживява", допълни той.

„Проектът е умрял, но тъй като не беше погребан, се правят опити да вампиряса", допълни председателят на софийското ДСБ Иван Иванов.

Той предупреди, че всички измамни схеми опират върху желанието на човека да бъде измамен.

"Не може Германия да плаща 40% по-евтин газ и ние да се конкурираме с германските производители, продължи Костов.

По думите му "Газпром" злоупотребява с господстващо положение в България, което нямало как да стане в Германия, тъй като Федералната република има алтернативни източници на газ.

"Ние искаме поне на германски цени газ. Тогава конкурентоспособността на българските производители ще се повиши", заяви Костов.

Според него в близките няколко години обаче "Газпром" ще загуби позиции и ще бъде принуден да намали цените.

Костов изтъкна, че опитът да се изгради атомна централа в Европа е опит Русия все пак да запази позиции като доставчик на Европа за този пазар.

"Но Русия губи позиции като доставчик на енергийни ресурси за Европа. Затова е паниката. Краят на господството на Газпром предстои", подчерта Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови