Документите по случая "Борис Митов" не били секретни

24 април 2013 в 12:32 1892 0

Протест пред съда в защита на Борис Митов Снимка: Сергей Антонов
Протест пред съда в защита на Борис Митов Снимка: Сергей Антонов

Документите, заради публикуването на които журналистът от Медияпул Борис Митов беше викан за обяснения в прокуратурата, не били секретни. 

Това призна днес градският прокурор на София Николай Кокинов.

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебното производство за издаване на класифицирана информация по повод публикувания преди седмици материал на Митов. Разследването е прекратено поради липса на извършено престъпление. Публикуваните от колегата документи не били секретни.

В материала си Борис Митов описва редица нарушения, извършени по разследването срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров. Към нея бяха публикувани и копия на искания и разрешения за ползване на СРС. В материала си Митов разобличава зам. градския прокурор Роман Василев за това, че подвел Сотир Цацаров, тогава председател на Окръжния съд в Пловдив, като го накарал да разреши СРС при неверни обстоятелства.  

Час след публикуването на материала на 5 април (петък) Борис Митов бе привикан в прокуратурата, където наблюдаващият прокурор Драгомир Янчев поиска да разбере кои са източниците. След като журналистът отказал да даде тази информация, прокурор Янчев го предупредил за наказателната отговорност по чл. 290 от НК за лъжесвидетелстване (въпреки че разпитът е в хода на предварителна проверка). На Митов е било казано, че може да му бъде образувано дело за разгласяване на държавна тайна (чл. 357 от НК).

На следващия работен ден в понеделник, 8 април, Митов отново бе извикан в прокуратурата, където му бяха поискани и самите документи, но той не ги е предоставил, тъй като вече не били в него. Тогава градският прокурор Николай Кокинов заяви, че проверката ще обхване и съда.

Там прокуратурата е установила нередности. Документите по въпросното дело бяха разсекретени още от съдия Иван Коев още преди две години. Именно за това, че не са секретни, прокуратурата отказа да образува досъдебно производство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови