Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Роман Василев връчи оставка, Цацаров му я върна

Юлиан Христов 12 април 2013 в 14:26 3012 4

Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов. Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов. Снимка: Сергей Антонов

Заместник градският прокурор Роман Василев е депозирал оставката си тази сутрин, но тя не е била приета от главния прокурор.

Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

От държавното обвинение обясняват, че тази сутрин, чрез главния прокурор Сотир Цацаров, Василев е внесъл заявление за оставка. Главният прокурор обаче отказал да приеме заявлението и да го представи на Висшия съдебен съвет. Мотивът – резултатите от скоростната еднодневна проверка по изнесените факти от Mediapool за това, че прокурор Василев е заобиколил закона, като е искал разрешение за подслушването на Тенчо Попов, подсъдим за подкуп заедно с бившия военен министър Николай Цонев.

Според изводите от проверката Роман Василев не е подвел Цацаров в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив, за да даде разрешение за подслушването на Тенчо Попов. В четвъртък Цацаров изложи обратното твърдение и призна, че е бил подведен от Роман Василев, като е подписал разрешението за подслушване.

В петък стана ясно, че проверката, извършена от заместник на главния прокурор, опровергава първоначалните твърдения. От нея може да се направи заключение, че не Роман Василев, а агенти от ДАНС вероятно са подвели Цацаров.

В съобщението от прокуратурата е записано, че данните за това, че Тенчо Попов се подготвя да даде подкуп на територията на Пловдив, са били подадени от оперативни работници на ДАНС. Изготвянето на искането до съответния съд е било съгласувано с екипа и със заместник на главния прокурор.

В хода на проверката е разпитан и Цветлин Йовчев, шеф на кабинета на президента, който в началото на седмицата обяви, че напуска президентството. Той, заедно със специален агент Иван Москов и Роман Василев, е бил разпитан в качеството му на бивш председател на ДАНС. "Г-н Йовчев е подписал разпорежданията по чл. 16 ал. 2 ЗСРС след писмените разрешения на съдии, тъй като специалните разузнавателни средства са били прилагани от специализирана дирекция на ДАНС, а г-н Москов е бил ангажиран с оперативни действия. Изискани са и допълнителни данни, включително преписки, водени в Инспектората на Върховната касационна прокуратура по отношение на заместника на градския прокурор", се казва в заключенията от проверката на прокуратура.  

В хода на делото срещу Николай Цонев обаче стана ясно, че МВР и ДАНС никога не са разполагали с данни Тенчо Попов да е възнамерявал да върши каквото и да е било в Пловдив.

Проверката стратира след статия статията на Борис Митов от Mediapool, в която се обяснява, че Роман Василев поискал подслушването на Тенчо Попов, след постъпила информация, че той се кани да извърши даването на подкуп на територията на Пловдив. По тази причина прокурорът поискал разрешение от тогавашния шеф на Окръжния съд в Пловдив - Цацаров. Според статията Василев е подвел Цацаров, тъй като по делото е установено, че Тенчо Попов не е развивал някаква дейност в Пловдив във връзка с по-късно повдигнатите му обвинения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови