Деян Енев най-успешен за изпита след VII клас (обновена)

Александра Маркарян 04 юни 2012 в 20:38 3040 0

Градинката зад блок 27, описана в разказа на Деян Енев
Градинката зад блок 27, описана в разказа на Деян Енев "Бабата, която хранеше котките". Снимка: Сергей Антонов
Деян Енев се оказа един от най-благодатните автори за изпита след VII клас по български език и литература. „Много повече ученици са писали съчинение в сравнение с миналата година. Оценките са по-високи“, каза зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Миналогодишните оценки и процент на учениците, писали преразказ пък бяха по-високи от тези през 2010 година. Тази година на изпита за гимназиите се падна преразказ на разказа „Бабата, която хранеше котките“ на Деян Енев, автор на OFFNews.

Още от коментарите на учениците непосредствено след края на изпита стана ясно, че разказът е допаднал на седмокласниците, бил им е интересен и повечето са решили да работят по него.

Тестът след VII клас се състои от два модула – първият е тест и е задължителен за целия випуск. Резултатите от него формират оценката от т. нар. външно оценяване. Вторият модул – преразказ по непознат текст, не е задължителен. Правят го само учениците, които искат да кандидатстват в профилирана или професионална гимназия с оценката си.

Първият модул дава 70 точки от общо 100, вторият – 30.

Оценките от изпитите бяха обявени тази вечер след 18 часа. Дамянова не съобщи по-конкретна информация: общият брой и процент на различните оценки. Миналата година общият успех на випуска по български беше 4.02. Двойките по български бяха 375, а пълните шестици - 7.

Оценките могат да се проверят на сайта на МОМН за изпитите: http://7klas.mon.bg/

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови