Quantcast

ДАЗД призова родителите да пазят децата си от протеста

Последна промяна на 15 август 2013 в 15:39 4511 22

Протестът: ден 37 Снимки: Сергей Антонов
Протестът: ден 37 Снимки: Сергей Антонов

Държавната агенция за закрила на детето призова родителите си да помислят внимателно, преди да заведат децата си на протест.

Становището на ДАЗД е публикувано днес на сайта ù - ден преди извънредното заседание на парламента заради президентското вето, когато се очаква около НС да има голям протест.

"Тревожна тенденция е, че по време на масови мероприятия – протести, спортни състезания, концерти и др., често има провокации и съществува риск от ескалиране на напрежението и създаване на опасност за живота и здравето на всички участници, но най-вече на децата - предвид тяхното уязвимо физическо и психическо развитие. Затова ДАЗД призовава родителите внимателно да преценят доколко е подходящо участието на техните малчугани в протестите", пишат от подопечната на Министерския съвет агенция.

В ДАЗД все пак признават, че децата имат граждански права, включително правото да протестират и "да получават своите уроци по демокрация", но, подчертават от агенцията, "това трябва да става в съответствие с тяхната възраст, способности за възприемане, без уронване на достойнството им или застрашаване на живота и здравето им".

"Децата и младите хора трябва да бъдат защитени от негативните страни на протестите чрез общите усилия на всички ангажирани лица - на родителите и на всички останали отговорни институции, на органите за закрила, на законодателната власт чрез съответните належащи нормативни промени."

От агенцията дори призовават "всеки, който забележи на протестите дете, оставено без надзор от страна на родител или стане свидетел на непристойното поведение от страна на участници в публично организирани прояви, които грубо нарушават обществения ред и създават опасност за малолетните и непълнолетните" веднага да сигнализира полицията или органите за закрила на детето. От ДАЗД гарантират, че в такъв случай органите ще се намесят "незабавно" и "регламентирано".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.08 2013 в 10:22

ти верно си загрижен. по вредно е за детето ми да живее управлявано от такива лайнари, и колкото по отрано се научи да ги отбива от хранилката толкова по добре. аз го възпитавам така. айде бегай легай

16.08 2013 в 07:35

Заветите и делото на МАКАРЕНКО се възраждат !!! Както всичко уродливо, щом БОЛШЕВИКИТЕ докопат властта.

16.08 2013 в 01:01

В страните, които споменавате, не управляват комунисти и никога не са управлявали.
Освен това, слагам тапи за уши на малката. Водя я, за да се научи от малка да брани правата си и да не позволява на комунисти да я управляват, нещо против?

15.08 2013 в 22:16

Аз съм родител само от девет месеца но никога не бих завел дори и чуждо дете на тия протести. На война като на война-без жени и деца

15.08 2013 в 18:42

Т.е. децата ги ползват за жив щит, така ли? Вземам детето на протеста и си гарантирам, че мога да правя каквото си искам, полицията няма право да ме закача. Нещо като имунитет срещу палка? Дано не си родител, Ники!

15.08 2013 в 18:13

Това е първото нещо, което Агенцията е направила след като махнаха Калин Каменов - страхотен размах, страхотен резултат. Струваше си да назначат сливенската активистка за председател и дъщерята на Нора Ананиева за заместник. Очакваме репортажи за това, как американските войници в Южна Корея се напиват с Кока Кола.

15.08 2013 в 17:50

Ще водя децата си където поискам. Ще ги пазя от дазд със всички сили и средства. Ще ги възпитам в крайна непоносимост към боклука - човешки, материален и духовен. Ще ги възпитам като СВОБОДНИ личности. И всеки, който се опита да ги манипулира, ще го ... абе бедна му е фантазията на какъв гъз ще го направя.

15.08 2013 в 17:46

Осен ДГД, ЩЩД, ЯМХ и други подобни...

*ЩЩД и ЯМХ са силно нецензурни кодове, използвани навремето от радиолюбителите, за да изразяват крайно несъгласие и незачитане на сексуалната свобода на предизвикалите ги. Както и ДГД, впрочем...

15.08 2013 в 17:33

Според мен децата нямат място на такива места, защото както всички знаем, може да се случи какво ли не.Особено най-малките. Какъв родител трябва да си, за да заведеш детето си на място, където може да ескалира напрежение и детето да пострада.Също съм категорично против децата да се ползват и като щит за такива цели.Децата не разбират от политика, все още нямат оформено мислене по тези въпроси. Ако не беше така, щяха да имат правото да гласуват.Бях свидетел в нощта на сблъсъка, едно момиченце колко уплашено и неразбиращо гледаше какво се случва....Та това си е стрес.На кому са нужни подобни рискове?

15.08 2013 в 17:05

Преди месец се разхождахме из Варна с децата и те питаха : Тези хора още ли протестират?
А днес агенциятя отДАЗД и тя се сетила.. то беше време вече...