Quantcast

Господа Станишев, Борисов, Орешарски..., благодарим ви!

Последна промяна на 14 август 2013 в 14:06 7994 56

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

За два месеца протести улицата се научи да диша заедно. Да прави дисекция на политическата лъжа. Стана устойчива срещу демагогията. Това е един от подаръците на сегашния политически елит на страната, пише Еми Барух в коментар за "Дойче веле".

Беше точно преди два месеца. На 14 юни. В една петъчна сутрин. Поканена да участвам в “голямото жури” на Дарик радио, се озовах в студиото с останалите гости на предаването, които - като мен - току що бяха загубили ума и дума. Току що беше оповестено назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Всички се държахме като статисти в една наподобяваща “1984”-та оруеловска антиреалност.

В началото бе шокът. Дори слово нямаше. Май всички заеквахме пред микрофона. Смъртоносното салто на една лицемерна до цинизъм власт се случваше пред очите ни. И ние, свидетелите на поредния политически погром, в този момент се чувствахме като след саблен удар. Без дъх. В потрес. Не защото бяхме тотално декласирани наивници. А защото обитавахме илюзията, че крачим през междинно време. Че след обществения разпад, сътворен от Борисов и Цветанов, бавно се връщаме към някаква нормалност, към някакви правила. Вярно, политически оцветени, но поне привидно ясни.

Отрезвяването

Случи се точно обратното. Бяха нужни само няколко часа, само няколко дена, за да стане всичко по-нататък ясно и прозрачно. Да разберем, че пред очите ни се разиграва дирижиран саботаж и безобразен срив на легитимности. Експертната претенция на “сегашните”, която ни беше поднесена като близалка за балами, не се различаваше по същество от мафиотските маниери на “предишните”. Нещо повече -моралната патетика на новата тристранна коалиция започна да звучи по-отвратително от грубата простащина на Борисов поради перверзната употреба на нравствена лексика и суетната автогероизация на най-речевитите парламентарни солисти.

Подаръците

Днес, два месеца след онзи 14 юни, именно на тях трябва да благодарим. Масовата дискредитация на политическия елит е подаръкът, който Станишев, Местан/Доган и Орешарки поднесеоха на електората. Те създадоха убедителна жива картина на национално обречена безизходност. На този фон, един след друг, като в зловеща пантомима започнаха да надничат алчните фигури на “неразкаяните динозаври от прехода”, които се опитват да извършват “зрелищни метаморфози и своеобразна акробатика под купола на българския политически цирк” (по Н. Михайлов).

Само че куполът се срути. Въжетата се скъсаха. Трамплинът се разплете. Улицата изговори - не, изкрещя: Край на спектакъла!

Това се случи за първи път точно преди два месеца. Оттогава до сега улицата се научи да диша заедно. Улицата се научи да прави дисекция на политическата лъжа. Улицата получи дози резистентност срещу демагогията. Това е също подарък от Станишев/Доган/Местан/Орешарски/Борисов и компания...

На 60-ия ден от началото, нека им благодарим за цинизма и нахалството. Този опит ще ни е полезен и след като те паднат от власт.

Автор: Е. Барух; Редактор: Е. Лилов

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.08 2013 в 20:22

И аз все за И.К съм гласувал като съм мислил че гласувам против комунистите, а се оказа че съм гласувал за таен комуняга,който продал българите за дребни пари.Г-жа Коен е същия неблагодарен боклук,която получава парите си от еврейския приятел Германия,редовно плюе по българите защото не са спасили всички евреи в Европа.

18.08 2013 в 20:41

ако ти беше езюп и ако всички бяха толкова умни начетени и интелигентни държавата ни нямаше да прилича на нищо подобно....тези приказки имат смисъл и ще бъдат верни там на площада..

15.08 2013 в 22:18

Абе тази жена е етническа еврейка с българска лична карта, бе. Не е българка. Повечето подобни пасквили са дело на небългари, сънародници на дядо ви Шорош. Това за благодарност, че за тях в Булгар нямаше "Arbeit macht frei"...

15.08 2013 в 22:01

Емиле, а на теб колко ти плащат да пишеш глупости в форумите?

15.08 2013 в 21:26

"Този опит ще ни е полезен и след като те паднат от власт." Кой ще падне от власт? Естествено, че народът ще падне от власт, няма друг кой! Ситуацията в държавата е ясна: олигарсите казват кой да управлява. Ако някой от предните управляващи се е опитал да им влезе в бизнеса, се случва това- падане от власт. Еееее, няма как да рекетираш силните на деня за да им вземеш бизнеса, при все, че цял живот само това си правил. Те просто ще дадат пари на някой (разбирай В. С.) който да изкара хората на улицата и............. падаш от власт. Ами това следва! Това става в Държавата, борба между олигарсите. Политиците създадоха модел на държавност, който работи единствено само за обогатяване на шепа хора (пари при пари отиват). Модел който ограбва собствения си народ. Няма оправия. Рано или късно залпът на "Аврора" ще им се стори като приспивна песен на политиците!

15.08 2013 в 12:30

В същината си първия коментар се явява офф топик. Такъв е , защото изчерпва всичко над чертата. Колко жалко за надчертието. Може би е вярно написаното, но в коя плоскост? Не всичко може да се приведе веднага и без напъни към шаячната истина. В такъв случай тя повелява- отречи! И да не земеш да земеш да се напънеш да потърсиш тънък хумор и/или ирония, ааа не! В никакъв случай!

15.08 2013 в 11:35

Ехааа!
Стефан просто каза, че не си пада по патетиката, разпръсквана от улегнали хора. Е, що да не го каже? Да, не е по същество на темата на Еми Барух, ама това може да означава, че е съгласен с тезата. А може да значи и че не е съгласен с тезата. Но със сигурност не означава, че не е съгласен с "бламирането" на Пеевски. Между другото, думата означава сваляне от ръководен пост чрез гласуване. Разбира се, нищо не пречи да се използва и като сваляне от ръководен пост чрез протести.

Убий ме, ако знам защо написах горното. Сетих се - щото горните коментари са толкова очарователно безсмислени, че не можах да се сдържа и се включих.

15.08 2013 в 10:09

До лЮберал :Много точен анализ, браво!