Дайнов: Протестите ще дадат резултат до края на другата седмица

Последна промяна на 24 юли 2013 в 16:41 6918 29

Евгений Дайнов. Снимка: БГНЕС
Евгений Дайнов. Снимка: БГНЕС

До края на другата седмица ще разберем и ще имаме някаква яснота какъв ще бъде политическият резултат от протестите, коментира пред „Фокус“ политологът Евгений Дайнов.

По думите му политическият ефект от демонстрациите може да бъде незабавно оттегляне на кабинета или оставка през пролетта на 2014 г.

Дайнов е категоричен, че правителството няма да се задържи за цял мандат.

„Въпросът не е дали ще подаде оставка, а кога. Връщайки се последните 25 години назад, в близката седмица това зависи от реакциите на протестиращи и на политическите сили“, смята политологът.

Той допълва още, че протестите тепърва ще търпят развитие. Дайнов очаква известно затишие след снощи, позовавайки се на последователността на демонстрациите през 90-те години.

„В България много се говори за традиции, които трябва да се уважават. Последния четвърт век имаме традиция протестиращи граждани да блокират парламента. Вчера видяхме за четвърти или за пети път, ако броим по протестни години, а ако броим по случки – може би за 30-и път, блокада на парламента. Това е стара българска традиция, което неминуемо щеше да се прояви“, смята Евгений Дайнов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2013 в 23:23

Заслужава си да се четат стари анализи от позицията на времето. Резултатът е, че или Дайнов е некадърен, което лично на мен не ми се вярва или умишлено смесва реалното с желаното. :)

28.07 2013 в 17:52

Шайката на проруския мафиот Доган и отрепките Станишев и Сидеров куфят ли ви, идиоти комунистическо-русофилистични?

28.07 2013 в 17:50

На всички неграмотни комунистически отрепки Сорос им е виновен. А другарят алфаолигарх Путин нахрани ли ви? Досега само от Белене изцоцахте 2 милиарда! Мръсни национални предателе!

25.07 2013 в 10:35

"преди това бяха глупости за тютюнопушене в заведения, повдигане на въпроса за аец белене, плоския данък" - За първи път чувам, че обществения дебат по спорни въпроси може да предизвика напрежение или да не се хареса на някой "демократ".
"цялото управление вони (съжалявам за силната дума) на пълна управленска немощ" - Не знам за каква управленска немощ става въпрос, след като правителството работи под безпрецедентен натиск от първата седмица, когато е сформирано. Нито едно назначение не е минало без оспорване и оплюване. Колкото до "неразумните им назначения", трябва ли да напомняме за Румяна Желева, за Калинките, за множеството фалшиви дипломи и министрите събирани по бензиностанциите или може да се ограничим само с примерите от последната седмица - шефа на Комисията за конфликт на интереси, който си записва и пак забравя, ИФ>ЦЦ>ББ (двама от тримата вече без депутатски имунитет и на път към затвора).
Относно бюджета глупостите са най-големи. Виж какъв е дългът на САЩ и ми отговори на следния въпрос - Правителството на Обама по-глупаво ли е от българското или е по-крадливо? ...не всъщност отговорът е най-вероятно, че в САЩ си управляват социалистите без ДПС...
Накрая за Станишев - факт е, че пропиля доста кредит на доверие, за това си прав, но това е вътрешна работа на партията им и аз наистина не бих искал да взимам отношение, кой да си избират да ги води. Ако си го харесват да си го взимат...

25.07 2013 в 09:27

Това е тезата и на Мишо Шамара - високо интелигентен творец с таргет много близък до сегашните му съмишленици по митингите. Мантрата "Да не се върне БОКО" не ми е достатъчна като аргумент да търпя, непрофесионално, некомпетентно и корумпирано управление на шепа самозабравили се представители на върхушката в две псевдо-партии. Колкото пъти на власт в България са били социалисти след тях е следвала дълбока криза. По-крадливо племе и по-комерсиализирано от ръководството на БСП няма. Наглостта му достигна до там, философа Доган да вземе официален хонорар като консултант по хидроенергиен проект. Някакви аргументи освен писане с главни букви имате ли?

25.07 2013 в 09:11

Протестите са с герберска организация и участие на активистите им. Останалите участват за сейра и стадните им чувства. Не желая герберски простотии и наглост.

25.07 2013 в 08:14

Още с обявяването на изборните резултати се видя, че обстановката е нестабилна. Като се има предвид, че ГЕРБ разполагат с много пари и са изключително арогантни, лесно мажеше да се стигне до извода, че те ще направят всичко възможно да дестабилизират каквото и да било правителство (дори Господ да беше слязъл от небето, пак щяха да го оплюят!). Следователно, единствената възможност за Станишко беше да обяви ясно и категорично докога ще се създаде нов избирателен закон, който да удовлетворява избирателите като цяло и кога ще се отиде на нови избори. Тогава създаването на правителство, уволненията и назначенията щяха да бъдат съпътстващи детайли по пътя към новите избори и нямаше да правят такова голямо впечатление дори и да са много неправилни. Вместо това Станишко се вкопчи във властта като удавник за сламка и започна да шикалкави - то сега не било време за избори, то можело да се изкара целия мандат и т.н. Това е истинската причина, а назначението на Пеевски е само искрата, която подпали чергата на този влюбен във властта мишок. Много от другите назначения и решения също са доста спорни с което поддържат огъня на протеста. Масло в огъня наливат и глупавите (към момента!) представи на някои не влезли в Парламента, че при бързи нови избори, ще влязат и покрай ГЕРБ ще се закачат за властта. Казвам, че са глупави защото те не се разграничиха от нещата, които ги спънаха на последните избори. Надяват се, че хората ще забравят тези неща и ще хукнат към тях като към нови месии. В същото време, по места герберите продължават да вършат онова, което вършеха в годините на тяхното управление. Например, в Пловдив те продължават да натискат за назначаване на техни протежета на определени учителски места. Натискат дори за записване на дечицата на техните протежета в елитните пловдивски гимназии. Представям си какъв е натискът за по-високо платените работни места и за редица други неща. Следователно, ако не насочим исканията си към ясни гаранции (с дати) за приемането на нов изборен закон и нови избори, герберите ще продължат да си вършат подмолната работа и ще ни яздят като селски магарета.
Предварително се извинявам на колегите, че няма да мога да им отговоря ако репликират коментара ми.

25.07 2013 в 06:30

“… По думите му политическият ефект от демонстрациите може да бъде незабавно оттегляне на кабинета или оставка през пролетта на 2014 г....”
Само не разбрах защо чак през пролетта на 2014 г.!? При уважението ми към политолога - или сега или … неясно кога :-) Няма до Второ Пришествие да управляват, я! Той новият „син на народа”, „харизматичният лидер на Герб” не изкара цял мандат, та някакъв непонятен конгломерат от ново-турска, анти-турска и неясно още каква (ляво или дясно) ориентирана партия ли?

25.07 2013 в 00:27

Видях клипчето, направил го е много професионално, сякаш не му е било за първи път, знае ли човек...

25.07 2013 в 00:18

плитко, малоумно, соросоидно, кога ли ще се появи някой в мамковината - малко трябва - да направи като другаря путин, напук на другаря обама за "нпо", после нещата си идват на мястото, пашата плаща до 30-ти, какво ли мислят на некои стриитове, щрасета и булеварди?