Quantcast

Дайнов: Протестите ни връщат към въпроси, нерешени от 1990 г. досега

Последна промяна на 17 юли 2013 в 11:18 3686 9

Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов
Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов

"Аналогията на сегашните протести е с 1990-а година. Тогава бяха 16 месеца. Това беше много дълга антикомунистическа революция. Въпросите не бяха решени тогава и трябва да бъдат решени сега", заяви политологът Евгений Дайнов пред БНР днес.

Призивите към ГЕРБ да се върнат в парламента, които и днес се чуват от БСП, Дайнов коментира, че това би укрепило малко работата на парламента, но едва ли би довело до нещо конструктивно.

"Протестира се точно срещу тези безпринципни договорки. Освен това ГЕРБ не умее да вирее извън властта."

"Няма реална причина да очакваме протестът да спре. Оставка на Орешарски и приличен Изборен кодекс са двете цели", каза още Дайнов и допълни, че за нов тип политика, каквато искат хората на улицата, трябват нови лица.

Очевидно е, че за това трябва време, каза още той.

Дайнов коментира и продължаващите спорни назначения на управляващите:

"Според президента става дума за реваншизъм от типа "върнахме си властта и ще правим каквото си искаме". На мен ми прилича на логически срив. След една грешна стъпка не могат да спрат.

Възстановила се е готовността за съпротива. Гордея се с това. Трябва да се радваме на това. Българското общество от доста години се съпротивлява. Назначението на Пеевски беляза качествен скок. Вече имаме други изисквания. Такива като тези, които сме допускали преди четири години, вече не ги искаме", подчерта Евгений Дайнов.

В същото време и днес, в 34-ия ден от началото на протестите от БСП продължават да призовават ГЕРБ да се върнат в парламента.

„Мисля, че ГЕРБ няма как да не се върнат в Парламента, защото обратното би било отказ от демокрация. Те рано или късно трябва да се върнат”, каза Кутев в интервю за bTV.

ГЕРБ прекалили с отсъствието си и били в изключително неудобна позиция, защото нямало как да обяснят липсата си на присъствие. „Ние може да излезем от парламента за два часа, но след това се връщаме и имаме причина затова”, каза Кутев.

Желанието за диалог на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов било не толкова лично негово, колкото на ЕНП, които го "подбутвали" към такава стъпка.

За протестите Кутев заяви:

„Живеем в общество, в което седем-осем милиона българи работят и си изкарват хляба в страната и чужбина. Политиците сме за това, за да дадем възможност на хората да направят това. А и хората зад граница са съпричастни към ставащото в България. Това за мен означава, че имаме добра Конституция и европейски закони. Когато работим по тях, това означава, че държавата е Парламентарна Република и парламентът е мястото, където се решават проблемите й. Ако ние политиците не намерим начин да вършим работата си в парламента, това означава, че ставаме ненужни”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2013 в 19:33

Другари-социалисти, ДеПеСе-свободисти, Болни-националисти,
Вървете в Сибир, Диарбекир, Венецуела. Упражнявайте се там на
комунизъм, сепаратизъм, фашизъм. Вземете си и лъжливото експертче Орешарко!
Оставете България на гражданите й!

17.07 2013 в 16:21

Вярно е, че въпросите не бяха решени през 1990 г. Тогава мислехме, че като бутнем "техните" и седнат "нашите", всичко ще тръгне по мед и масло. Хич не се замислихме за принципите по които трябваше да се издигат "нашите", което позволи на някои хора да започнат да редят листите за ВНС под масата. Това е една от причините за сравнително ниския резултат през 1990 г. и за разцеплението на СДС във ВНС. Особено показателно беше, че се отцепиха и хората от БЗНС "Никола Петков", които бяха с ореола на мъченици от комунистическите зандани. Може би най-фрапиращо беше поведението на Крум Невнокопски, който беше всепризнат мъченик, но когато се обсъждаше въпроса за депутатските пенсии, той настояваше да бъдат много високи, защото са свършили изключително важна работа - приели са нова конституция. Не е ли ясно, че за да се тръгне към някакви реални промени трябва да се прекрати спускането на парашутисти? Листите да се редят от низовите партийни организации, защото там хората се познават най-добре. А когато ни предложат добри кандидати, все някак си ще успеем да направим и по-добър избор.

17.07 2013 в 16:16

То много хубаво, ама къде бяха тези протести като беше време? И как така февруари цяла България излезе на улицата, а сега само в София?

17.07 2013 в 14:12

За Генчо Кутев е статията. Тези дни се очаква засилен тинк-танк кросоувър на тема БСП+ГЕРБ. Или както казва човекът-селф-сървиз-тинк-танк "Гражданското общество е под обсада, от едната страна депутати и правителство, от другата НПО-та." (Чергар Чергаров)

17.07 2013 в 13:50

За Данов или за Кутев е статията???

17.07 2013 в 13:26

"Протестите ни връщат към въпроси, нерешени от 1990 г. досега". Като не можеш да предложиш за решение на проблемата от много години, тогава не се обаждай и не се бутай по медиите. Просто си един от калпавите интелектуалци, гледащи човешкият свят през крив макарон.

17.07 2013 в 13:19

"Такива като тези, които сме допускали преди четири години, вече не ги искаме”, подчерта Евгений Дайнов" - значи става дума за ГЕРБ, нали така?

Ами прав е Дайнов, обаче тиквоча напира да се върне на власт и протестърите му помагат съзнателно или без да искат. ГЕРБ не е партия, това е заблуда, това е ордата на тиквоча и че сегашните скапаняци вършат глупости, не отменя какво беше бандитското управлението на ГЕРБ, последствията от него трябва да бъдат разчистени окончателно.

А точно сега тече процес на дебойковизация, който трябва да продължи и ГЕРБ ще опита всички възможности, за да спре този процес. Е, нема да се получи.

17.07 2013 в 11:45

Като не ти харесва не чети и не коментирай.

На никого няма да липсват некадърните ти думички.

17.07 2013 в 11:41

Що не се обаждаш когато се публикуват коментари на Кутев?