Дайнов: Протестите ни връщат към въпроси, нерешени от 1990 г. досега

17 юли 2013 в 11:18 4451 9

Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов
Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов

"Аналогията на сегашните протести е с 1990-а година. Тогава бяха 16 месеца. Това беше много дълга антикомунистическа революция. Въпросите не бяха решени тогава и трябва да бъдат решени сега", заяви политологът Евгений Дайнов пред БНР днес.

Призивите към ГЕРБ да се върнат в парламента, които и днес се чуват от БСП, Дайнов коментира, че това би укрепило малко работата на парламента, но едва ли би довело до нещо конструктивно.

"Протестира се точно срещу тези безпринципни договорки. Освен това ГЕРБ не умее да вирее извън властта."

"Няма реална причина да очакваме протестът да спре. Оставка на Орешарски и приличен Изборен кодекс са двете цели", каза още Дайнов и допълни, че за нов тип политика, каквато искат хората на улицата, трябват нови лица.

Очевидно е, че за това трябва време, каза още той.

Дайнов коментира и продължаващите спорни назначения на управляващите:

"Според президента става дума за реваншизъм от типа "върнахме си властта и ще правим каквото си искаме". На мен ми прилича на логически срив. След една грешна стъпка не могат да спрат.

Възстановила се е готовността за съпротива. Гордея се с това. Трябва да се радваме на това. Българското общество от доста години се съпротивлява. Назначението на Пеевски беляза качествен скок. Вече имаме други изисквания. Такива като тези, които сме допускали преди четири години, вече не ги искаме", подчерта Евгений Дайнов.

В същото време и днес, в 34-ия ден от началото на протестите от БСП продължават да призовават ГЕРБ да се върнат в парламента.

„Мисля, че ГЕРБ няма как да не се върнат в Парламента, защото обратното би било отказ от демокрация. Те рано или късно трябва да се върнат”, каза Кутев в интервю за bTV.

ГЕРБ прекалили с отсъствието си и били в изключително неудобна позиция, защото нямало как да обяснят липсата си на присъствие. „Ние може да излезем от парламента за два часа, но след това се връщаме и имаме причина затова”, каза Кутев.

Желанието за диалог на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов било не толкова лично негово, колкото на ЕНП, които го "подбутвали" към такава стъпка.

За протестите Кутев заяви:

„Живеем в общество, в което седем-осем милиона българи работят и си изкарват хляба в страната и чужбина. Политиците сме за това, за да дадем възможност на хората да направят това. А и хората зад граница са съпричастни към ставащото в България. Това за мен означава, че имаме добра Конституция и европейски закони. Когато работим по тях, това означава, че държавата е Парламентарна Република и парламентът е мястото, където се решават проблемите й. Ако ние политиците не намерим начин да вършим работата си в парламента, това означава, че ставаме ненужни”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!