Чобанов: Актуализацията не предвижда по-високи заплати и коледни пенсии

OFFNews 22 юли 2013 в 14:48 2596 6

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

С актуализацията на бюджета не се предвижда увеличение на минималната работна заплата до края годината, а за коледни добавки за пенсионерите се надявам да има резерви, но засега не ги виждам.

Това обяви финансовият министър Петър Чобанов след извънредното заседание на кабинета "Орешарски", на които беше гласувана промяна в Бюджет 2013 г.

Тя предвижда допълнителни 286 млн. лв. в разходната част.

Относно увеличаването на минималната работна заплата, Чобанов обясни, че то даже ще доведе до повече приходи в хазната, но от друга страна може да увеличи безработицата и затова трябва добре да се обмисли.

 "Поех ангажимент, и изпратихме до Брюксел нотификация за допълнително финансиране на тютюнопроизводителите. Предвиждаме средства за хората с увреждания.

Получихме ясни сигнали от работодатели и синдикати, че ваучерите за храна няма да стигнат за тази година. Одобряваме допълнително увеличение на тази квота за ваучери – 40 милиона лева", обясни финансовият министър. 

По думите му актуализация ще увеличи дефицита от 1,3% до 2% и така ще останем в кръга от страни от ЕС с най-нисък дефицит в бюджета. 

Петър Чобанов повтори тезата, че актуализацията се прави, за да може държавата нормално да се разплаща с бизнеса.

Планираният дълг от допълнителни 1 млрд. лв. бил с цел да допълнителна гъвкавост и намаляване на натиска върху вътрешния пазар.

"Неслучайно ситуацията в публичните финанси се влоши, това се дължеше до края на февруари 2013 г. на намаление на фискалния резерв с около 4 млрд. и емитиране на нов дълг също от 4 милиарда.

Говорим за едни 8 милиарда лева", така Чобанов обясни нуждата от нов дълг.

Той обясни още, че спирането на плащанията през втората половина на 2009 г. е довело до "лавина", която се е пренесла върху фирмената задлъжнялост.

"Беше реализиран икономически спад в размер на 7,6%. Това е най-големият икономически спад от въвеждането на валутния борд", заяви финансовият министър. 

Според него Бюджет 2013 г. е планиран оптимистично, като се е разчитало на икономическото възстановяване и нарастване на вътрешното търсене, но това не се случи.

Служебното правителство март тази година прие актуализация на макрорамката, в която реалният растеж беше намален от 1,9% на 1%, напомни още Чобанов. 

Актуализацията на бюджета трябва да мине и през парламента. Вече има призиви от страна на икономисти президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!