Чобанов: Актуализацията не предвижда по-високи заплати и коледни пенсии

Последна промяна на 22 юли 2013 в 14:48 2128 6

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

С актуализацията на бюджета не се предвижда увеличение на минималната работна заплата до края годината, а за коледни добавки за пенсионерите се надявам да има резерви, но засега не ги виждам.

Това обяви финансовият министър Петър Чобанов след извънредното заседание на кабинета "Орешарски", на които беше гласувана промяна в Бюджет 2013 г.

Тя предвижда допълнителни 286 млн. лв. в разходната част.

Относно увеличаването на минималната работна заплата, Чобанов обясни, че то даже ще доведе до повече приходи в хазната, но от друга страна може да увеличи безработицата и затова трябва добре да се обмисли.

 "Поех ангажимент, и изпратихме до Брюксел нотификация за допълнително финансиране на тютюнопроизводителите. Предвиждаме средства за хората с увреждания.

Получихме ясни сигнали от работодатели и синдикати, че ваучерите за храна няма да стигнат за тази година. Одобряваме допълнително увеличение на тази квота за ваучери – 40 милиона лева", обясни финансовият министър. 

По думите му актуализация ще увеличи дефицита от 1,3% до 2% и така ще останем в кръга от страни от ЕС с най-нисък дефицит в бюджета. 

Петър Чобанов повтори тезата, че актуализацията се прави, за да може държавата нормално да се разплаща с бизнеса.

Планираният дълг от допълнителни 1 млрд. лв. бил с цел да допълнителна гъвкавост и намаляване на натиска върху вътрешния пазар.

"Неслучайно ситуацията в публичните финанси се влоши, това се дължеше до края на февруари 2013 г. на намаление на фискалния резерв с около 4 млрд. и емитиране на нов дълг също от 4 милиарда.

Говорим за едни 8 милиарда лева", така Чобанов обясни нуждата от нов дълг.

Той обясни още, че спирането на плащанията през втората половина на 2009 г. е довело до "лавина", която се е пренесла върху фирмената задлъжнялост.

"Беше реализиран икономически спад в размер на 7,6%. Това е най-големият икономически спад от въвеждането на валутния борд", заяви финансовият министър. 

Според него Бюджет 2013 г. е планиран оптимистично, като се е разчитало на икономическото възстановяване и нарастване на вътрешното търсене, но това не се случи.

Служебното правителство март тази година прие актуализация на макрорамката, в която реалният растеж беше намален от 1,9% на 1%, напомни още Чобанов. 

Актуализацията на бюджета трябва да мине и през парламента. Вече има призиви от страна на икономисти президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2013 в 18:00

Ооооо, толкова добър специалист, а...
На тоя, даже и заради името, няма да му дам да пасе повече от една овца, камо ли да събира повече от две и две...

Намаление на фискалния резерв с 4 милиарда, емитиране на нов дълг 4 милиарда - тва са извадки, дето и на селска седянка няма да минат.
Бахти и идиотите...

22.07 2013 в 16:41

Дюд, Чобанов има повече сериозен опит от кой да е преден - ако трябва да класираме сегашните министри, Чобанов е най-добър специалист в областта си.
Въпросът е, какво уравнение има да балансира:
- на БСП договорките с ДПС
- завареното положение на опоскания резерв
- предизборни обещания

като ти сложат таквиз неща на пред теб, и ти няма какво много по-различно да направиш.

Съвсем друг е въпросът, дали изобщо е трябвало да приема да се хваща на хорцето с БСП.

22.07 2013 в 15:52

Парадоскално е, когато мога да намеря по-кадърни хора със синдром на Даун, отколкото този ретард, който се води финансов министър.

22.07 2013 в 15:32

"...трябва добре да се обмисли".

И какво сега? Съвсем ли не можете да мислите??? Пък я Пеевски колко бързо го измислихте! Че и законите нагласихте да пасват на кандидатурата му. А сега още по-проблематичен на негово място сложихте, пък Олигарски щял да отговаря с името си. То с името е лесно за привържениците на БКП(БСП,ГЕРБ,Атака,ДПС). Името е чест, а чест трудно може да се намери из тези, хм, партии.

22.07 2013 в 15:27

"Според него Бюджет 2013 г. е планиран оптимистично, като се е разчитало на икономическото възстановяване и нарастване на вътрешното търсене, но това не се случи."
И как да се случи това възстановяване и нарастване на вътрешното търсене ? Замразени заплати, пенсии и всякакви плащания, т.е. на платежоспособното търсене. Какво ще накара икономиката се се съживи ? Износ ? Къде и какво ? Половината свят е в криза или рецесия. Онези, които могат да потребяват искат качествени стоки и услуги, а не нашите боклуци.

22.07 2013 в 15:12

Каза си го най-после - пак помощи за тутуна. Коалиционния партньор ли пак ви насили.