400 милиона от заема са предвидени за крадене (видео)

Владимир Йончев Последна промяна на 22 юли 2013 в 13:21 12744 35

Георги Ганев на първата пресконференция на Антиправителствения информационен център. Снимка: Сергей Антонов
Георги Ганев на първата пресконференция на Антиправителствения информационен център. Снимка: Сергей Антонов

Поне 400 милиона от заема, който правителството на Орешарски възнамерява да вземе, са предвидени да се разпределят на тъмно и без никаква обосновка.

Това коментира икономистът Георги Ганев, който бе участник в първата пресконференция на Антиправителствената информационна служба "НОрешарски". Пресконференцията бе на открито пред сградата на Народното събрание, а темата бе заемът от 1 милиард лева, който правителството на Пламен Орешарски планира да изтегли.

В аргументите на правителството за тегленето на заема има и няколко сериозни, смята Георги Ганев. В момента кредитният рейтинг на България е добър и цената на заема няма да е висока. Големият проблем е, че не е ясно за какво ще отидат тези пари.

Според това, което самото правителство ни обяснява, 500 млн. лева ще се влеят към фискалния резерв, а другите 500 милиона лева ще отидат за разписани от тях мерки като повишаването на майчинските. Смятахме ги, смятахме ги тези мерки и пак не успяваме да ги докараме повече от 100 млн. лв. Едни 400 млн. лева се губят, дори да приемем приоритетите на правителството за хубави, коментира Ганев.

Икономистът предполага, че тези 400 милиона лева ще бъдат налети в ДДС каналите, които новата вече власт е овладяла.

Вчера Новите десни коментираха, че вероятната цел на заема е да се платят дълговете, акумулирани в енергетиката от проекта АЕЦ "Белене".

Едно от основните обещания на БСП преди изборите беше, че ще върне в бюджета 1 милиард лева, които сега изтичат в контрабанда. Това е точно сумата, която ще вземем в заем, защото новото правителство няма намерение да прекъсва контрабандните канали, коментира Ганев.

През 2014 г. не се очакват сериозни плащания по външния дълг. Големи суми ще връщаме чак през 2015 г., каза икономистът.

Според Ганев от решението на правителството за теглене на кредита до ефективното му получаване ще мине поне един месец. Това е хоризонтът, в който правителството ще направи всичко възможно да се задържи на власт. Заявки, че ще доживее до евроизборите през 2014 г. стават все по-несериозни и малко вероятни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2013 в 23:12

Тия хора тотално изкукуригаха ,как може да теглят още пари .На тях им е пределно ясно ,че това ще е последното управление в което участват .Всеки може да вземе пари и 3-4 години да е добре ,да му мисли следващия след тях .Това са къпанчета залагани още от сега .Как може да са толкова малоумни финансисти ,да теглиш заем да раздаваш на хората .Няма полза никаква от това ,да ги инвестират в нещо за да изкарва пари разбирам .Но да дадеш 20-30 лв. повече на избирателите си пенсионери и майки ,определено няма да им оправи положението .Но да създадеш фабрика ,завод каквото и да е нещо .Трябва да влизат пари и а не само да излизат

22.07 2013 в 22:25

За ебане се искат топки. А ти... освен едно криво пръстче с което чукаш по клавиатурата нямаш друг инструмент за съвкупляване. Така, че продължавай да чукаш по клавиатурата и се надявай на нещо по добро в друг живот.

22.07 2013 в 22:09

Да, а пък според вас и таблицата за умножение е различна според това кой казва и дали е човек на гнусната ви партия. Много сте омръзнали на всички и по-добре се скрийте. По-добре ще бъде за тези, на които безплатно или срещу възнаграждение се опитвате да помогнете.

22.07 2013 в 20:37

Много си нещастен... Оставка!

22.07 2013 в 20:34

Браво, г-н Ганев, достоен представител на новата българска икономика! Оставка на продажното и некомпетентно българско правителство!

22.07 2013 в 20:10

+1

22.07 2013 в 20:06

1mld= 500mln+500mln=1000mln ;)