Йордан Цонев: Вземаме заем, за да върнем заем

OFFNews 22 юли 2013 в 09:05 6417 20

Йордан Цонев. Снимка: Булфото
Йордан Цонев. Снимка: Булфото

"Ние вземаме заем, с което връщаме заем. Няма никакво увеличаване на размера на заема", обяви председателят на парламентарната бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС).

По думите му ще се тегли заради заема от февруари от 820 млн. лева, който е взет за плащане в селскостопанската политика и да се плати августовската емисия на ДЦК.

"Смятаме, че нивото на фискалния резерв, след като разплатим и други разходи, ще се води около санитарния минимум, а това не е добре.

Макроикономическата прогноза за развитието на страната е коригирана от всички международни и български институции, тя ще бъде доста под 1%, което значи, че няма как да се изпълнят прогнозите вътре в бюджета", допълни Цонев.

Той разясни още, че от началото на работата на кабинета "Орешарски" са върнати над 450 млн. лева ДДС, някои по план, някои не. Лихвите по закъснялото ДДС били над 12 млн. лева. 

"Няма да се вземе заем, за да се харчи за нещо. Финансовият министър се готви да пусне единната сметка в интернет, където всеки да може да проверява бюджета всеки ден какво е разплатил до лев, разбирате ли каква прозрачност се готви. Финансовият министър може би до дни ще го направи", обясни още Йордан Цонев.

Според него правителството получава обвинения от хора, които не са направили нито един бюджет.

"Орешарски има 15 успешни бюджета, аз имам 9-10 и получаваме упрек.. упрекът е от хора, които дойдоха на власт през 2009 г. вкараха страната в тежък дефицит, в процедура, след това излязоха от процедурата и казаха: ето я финансовата стабилност", възмущава се Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!