До 100 млн. лева дефицит на НЗОК в края на годината

Вероника Шербанова 22 юли 2013 в 13:16 1821 0

Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив
Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив

Между 50 и 100 млн. лева е очакваният в края на годината дефицит на Здравната каса. Това съобщи новият управител на Касата д-р Румяна Тодорова.

С цели 83% повече от предвиденото ще са необходими за заплащането на лекарствата за домашно лечение. В същото време до края на юни за онколекарства са заплатени 80 млн. лева от заложените 107 млн. лева. 

Проблемът е още в предвидените в бюджета средства, тъй като за миналата година за лекарства за онкоболни са изразходвани 116 млн. лева. За 2013 г. са заложени с 9 млн. лева по-малко, въпреки че броят на онкоболните се увеличава, обясни Тодорова.

Подобна е ситуацията и при лекарствата за домашно лечение. В бюджета са предвидени по около 41 млн. лева на месец. До момента обаче всеки месец са плащани по над 48 млн. лева месечно, което означава, че за покриването на разходите за лекарства за домашно лечение ще са необходими около 80 млн. лева допълнително, допълни шефът на НЗОК. 

Част от болниците вече изразходват средства от бюджетите си за октомври. В същото време има и такива, които се справят в рамките на бюджетите си. Затова ще бъдат направени редица проверки, които да установят откъде идва тази разлика. Проблемът може да е и в районните здравни каси, които не осъществяват необходимия контрол, посочи Румяна Тодорова. 

За първи път виждам такъв бюджет и такова изпълнение на бюджета, заяви Тодорова. По думите ù основният проблем е, че при гласуването му никой не е взел взел предвид възможните рискове. 

Очаква се точният размер на дефицита да стане ясен през август, уточни Румяна Тодорова. Добрата новина е, че ще успеем да платим дефицита независимо от конкретната сума, тъй като резервът на Касата е непокътнат. 

От НЗОК ще потърсят и остатъкът от 80 млн. лева, останали в края на 2012 г. от надвнесени здравни вноски, обяви Тодорова.

По думите ù предстоят срещи със съсловните организации. След това вече ще бъде преценено дали има нужда от актуализация на бюджета на Касата, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови