БСП предлага мерки срещу парламентарното номадство, ДПС са против

Нели Чолашка 31 май 2013 в 15:58 2490 3

Мая Манолова и Христо Бисеров. Снимка: БГНЕС
Мая Манолова и Христо Бисеров. Снимка: БГНЕС

В новия правилник за работа на парламента да се запише, че депутати-отцепници, изгонени или от разпаднали се групи остават независими и нямат право да отидат в друга парламентарна група.

Това предложи Мая Манолова от БСП при обсъждането на проектоправилника на 42-то Народно събрание от временната комисия по изготвянето му.

Христо Бисеров от ДПС обаче обяви, че партията му е против доста текстове, касаещи политическото номадство и поиска гласуването на тези текстове от правилника да се отложи за следващата седмица.

Мая Манолова настоява още депутатите да имат един ден повече за работа по региони и предлага в последната седмица от месеца парламентът да работи само в четвъртък и петък, а срядата да е за срещи на депутатите с гражданите по райони.

Христо Бисеров възрази и срещу тази промяна в правилника. „Това събрание трябва да влиза в ритъм. Ситуацията в държавата е кризисна”, обяви Бисеров.

Всички участници в комисията се съгласиха да има блиц контрол за министрите веднъж месечно пред ресорните комисии, а премиерът и вицепремиерът да се отчитат веднъж месечно в пленарна зала.

Очаква се във вторник временната комисия да одобри окончателно проектоправилника на парламента, той да бъде гласуван в сряда от депутатите и след това да бъдат сформирани парламентарните комисии.

Комисиите в общи линии ще следват ресорите на министрите, обяви Манолова. Ще има нова комисия за взаимодействие с гражданските организации, а тази за контрол над службите и СРС-та ще стане постоянна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!