Депутатите пратиха ГДБОП в ДАНС

Елица Мартинова 31 май 2013 в 13:08 2482 2

Цветлин Йовчев Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев Снимка: БГНЕС

Със 114 гласа "за" и 83 гласа "против" парламентът прие на първо четене промените в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност". Текстовете бяха подкрепени от депутатите на "Коалиция за България" (КБ), ДПС и "Атака".

След като приеха измененията, депутатите решиха да изтеглят второто четене още следващата седмица.

Вносители на законопроекта за структурните промени са Сергей Станишев и Михаил Миков от КБ и Лютви Местан и Христо Бисеров от ДПС.

Текстовете предвиждат Гражданска дирекция "Борба с организираната престъпност" вече да не бъде отделна структура, а да премине под шапката на ДАНС. Ако промените минат на второ четене, директорът на ДАНС ще се избира от парламента. Досега той се назначаваше с указ на президента. След сливането агентите от ДАНС ще имат разследващи функции, както и право да извършват арести, претърсвания и изземвания. Те ще си запазят правото да използват специални разузнавателни средства. В момента агенцията има само аналитични функции – събира и обработва данни от проверки, свързани със сигурността на страната, а оперативната работа се върши от ГДБОП.

Идеите на КБ и ДПС срещнаха отпор от депутатите на ГЕРБ. Според Веселин Вучков от ГЕРБ, който бе зам.-министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов", промените ще родят " “ведомствен Франкенщайн, който ще се изплъзне от контрола на тези, които го създават”.

Бившият вътрешен министър Цветанов съзря в промените опит да се ограничат функциите на държавния глава. Той предупреди Плевнелиев от парламентарната трибуна още в сряда, когато президентът бе дошъл в НС за гласуването на кабинета "Орешарски".

"Вие искате да изолирате президента и това никой не си е позволявал през тези 23 години. Искате да обслужите организираната престъпност", отсече Цветанов.

Според депутатите на ГЕРБ структурните промени ще доведат до хаос в системата на МВР и ще понижат ефективността й за дълго време.

На дебатите в пленарна зала бяха поканени премиерът Орешарски, вицепремиерът Зинаида Златанова и вътрешният министър Цветлин Йовчев. В обсъжданията обаче се включи единствено Йовчев.

Той изрази увереност, че структурните промени ще доведат до по-добри резултати в борбата с организираната престъпност.

"Поемам отговoрност, че МВР ще направи всичко, което е необходимо една такава промяна да не доведе до сериозни сътресения в ГДБОП и в останалите стrуктури на МВР, което би довело да загуба на функционалност. В действащия закон функциите на ДАНС се припокриват с функциите на икономическа и криминална полиция, това ще позволи едно ясно разграничаване на функциите между МВР и ДАНС", обясни Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!