Бюджетите на болниците остават орязани

Вероника Шербанова 07 март 2013 в 19:02 1606 0

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС

Бюджетите на болниците няма да бъдат актуализирани. Това заяви управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков. 

Има възможност за корекция само на някои болници, най-вече в София, заради техническа грешка, при която е заделен по-голям резерв от необходимото. Бюджетите ще бъдат обсъдени окончателно на утрешното заседание. Аз не смятам, че това е фатално и преди не беше фатално, тъй като това бяха само прогнозни стойности, базови и до края на годината щяха да претърпят промени, обясни Цеков. 

Лекари от различни болници се оплакаха, че бюджетите за тази година са орязани с до 30%. След извънредното заседание на Надзорния съвет на НЗОК стана ясно, че болниците ще могат да завишават прогнозните си бюджети с до 5%, а Надзорният съвет ще може да прави преразпределение на средствата на всеки три месеца.

Без актуализиране на бюджетите за тази година обаче на практика се оказва, че  бюджетите на болниците все пак ще бъдат намалени с до 20-25%. 

Въпреки това Пламен Цеков е категоричен, че лечебните заведения ще продължат да работят както досега. По думите му исканията на анестезиолозите за връщане на старото заплащане от 500 лева за пациент в реанимация също не е адекватно, тъй като миналата година болниците не са получавали толкова пари за интензивни грижи. 

"Само една болница е получавала 500 лева на пациент в реанимация. Университетските болници са получавали средно по 350 лв., а останалите – около 157 лева", обясни Цеков.

Конфликтът беше изкуствено създаден, явно еуфорията около протестите в страната не подминаха и лекарския съюз, заяви шефът на Касата.

В същото време председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов е категоричен, че методиката от миналата година не е върната. 

Нанесени са редица поправки на методиката, въведена през 2013 г., които до голяма степен отразяват нашите искания. Въпреки това не е ясно кога, как и по какъв ред те ще влязат в сила, посочи той. Всички решения на Надзорния съвет трябва да се внесат в Министерския съвет, който вчера проведе вероятно последното си заседание. А кога ще има действащ Министерски съвет, все още не е ясно. В текстовете пише, че те влизат в сила от вземане на решението, но това просто няма как да стане. Всичко това са ходове, целящи спадане на напрежението, в което няма нищо лошо, дано да спадне, но те замазват действителните нужди, допълни д-р Райчинов.

Той заяви, че лекарите продължават да искат оставката на Пламен Цеков и следващата седмица ще обмислят какви да са следващите им действия.

Здравната комисия трябваше да изслуша днес управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков във връзка с внесеното в парламента искане за оставката му и протестите на лекарите срещу новата методика на финансиране на медицинските дейности.

На заседанието обаче дойдоха само председателя на комисията Даниела Дариткова и депутатите от БСП Мая Манолова, Ваньо Шарков и Евгений Желев, затова заседанието беше отменено.

Манолова обвини депутатите от ГЕРБ за проваленото заседание и за проблемите в здравеопазването като цяло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!