Лекари поискаха оставката на директора на здравната каса

Вероника Шербанова 21 февруари 2013 в 17:56 2272 0

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

Лекари поискаха оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков и Надзорния съвет на касата.

Българският лекрски съюз внесе официално искане за оставка на д-р Цаков в парламента. Според лекарите директорът на НЗОК е виновен за неподписването на Националния рамков договор за 2013 г. „Със своите действия той предизвика пълен административен, нормативен и финансов хаос в системата“, се казва в писмото на БЛС.

По думите на директора на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов сигнали до съюза са подали болници и лекари от цялата страна, които се оплакват от наложения от касата лимит на медицинските дейности. „Лечебният процес на практика е блокиран от изцяло лимитирана дейност на всички нива и е въпрос на дни избухването на непредвидима реакция и в медицинските среди“, обяснява д-р Райчинов.

В същото време лекарите от болница „Пирогов“ изпратиха отворено протестно писмо, с което настояват за оставката на директора и на Надзорния съвет на здравната каса. Тяхното искане също е продиктувано от наложения лимит за извършването на медицински дейности. По думите им според правила за обема на дейностите и разходите на лечебните заведения, приет от Надзорния съвет на НЗОК на 14 януари, приемът и лечението на болни в „Пирогов“ е трябвало да спре на 20 февруари.

„Абсурдно е единствената Университетска болница за спешна медицина в България да бъде ограничавана с обем на дейност при вменени от Закона задължения за безотказност на прием и лечение. Университетската болница за спешна медицина „Пирогов" е основен стълб на здравеопазването на страната и обект от стратегичското значение за националната сигурност на България, обявен с постановление на Министерския съвет от 2009 г.“, пише в отвореното писмо.

Ако този административен акт стане факт, ще бъдат ограничени за възможностите за диагностика и лечение на спешно болни пациенти, особено на деца, които се нуждаят от високоспециализирани дейности, които могат да се извършат само в „Пирогов“, обясняват лекарите. Те предвиждат още, че ще се наложи съкращаване на 40% от персонала. Не са изключени и конфликти между лекари и пациенти заради невъзможността за прием в лечебното заведение, допълват лекарите.

Необходимо е премахването на лимитите за обем и дейност на "Пирогов" за диагностика и лечение на пациентите, потърсили медицинска помощ в болницата, и заплащането на медицинските дейности в пълен размер, минимум колкото е бил през 2012 г., пишат още медиците. Те настояват и заплащането на интензивната грижа да става от Министерството на здравеопазването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови