Здравната каса отмени лимитите на клиничните пътеки

Вероника Шербанова 06 март 2013 в 11:12 2327 2

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

Здравната каса отмени въведената през тази година методика за финансиране на болниците, с която лечебните заведения получават с около 30% по-малко средства. 

След 5-часово заседание на Надзорния съвет на Касата беше взето решение за връщане на миналогодишната методика за финансиране на болниците. 

Лечебните заведения ще имат годишен прогнозен бюджет, като Надзорният съвет ще може да прави преразпределение на средствата на всеки три месеца. Въпреки това обаче болниците няма да могат да надвишават бюджетите си с повече от 5% годишно. 

Отпадат прогнозните обеми на медицинските дейности, които предизвикаха недоволството на лекарите. Освен това ще бъдат актуализирани бюджетите на болниците за декември миналата година и ще им бъде изплатен остатъкът от извършените дейности.

Личните лекари ще могат да дават с до 10% повече направления за специалист и за лабораторни изследвания, без предварителното разрешение на Здравната каса. Неусвоените направления ще могат да бъдат използвани през следващото тримесечие, а в случай на необходимост Касата ще отпуска и допълнителен брой направления.

Заради наложените лимити на клиничните пътеки лекари от цялата страна излязоха на протест на 28 февруари с искането за оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. 

След разговори с директорите на някои от големите лечебни заведения в София Цеков заяви, че болниците ще получат на 100% средствата за изпълнените медицински дейности през януари. Директорът на болница “Св. Анна” (Окръжна болница)  д-р Димитър Димитров обаче беше категоричен, че е получил едва 70% от тях.

Останалите пари лечебните заведения щели да получат след заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 8 март, когато трябва да се реши как ще се изплащат парите за сърдечно-съдови операции и онкологични заболявания, обяснил им Цеков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews