Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лекари протестираха пред здравната каса

Вероника Шербанова 28 февруари 2013 в 17:34 2558 1

Лекари протестираха пред здравната каса. Снимка: Сергей Антонов
Лекари протестираха пред здравната каса. Снимка: Сергей Антонов

Пред централната сграда на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в София се събраха на протест лекари, организирани от Българския лекарски съюз (БЛС). Те се обявиха срещу новите орязани лимити на болниците и поискаха оставката на шефа на касата д-р Пламен Цеков.

Пред НЗОК се събраха стотина лекари. От лекарския съюз предрекоха, че няма да дойдат много техни членове заради факта, че са на работа по това време.

В демонстрацията под надслов "За здравето и оцеляването на българската нация" се включиха представители на Българския фармацевтичен съюз, Съюза на ветеринарите, на съсловната организация на медицинските сестри и пациентски организации, обяви главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков.

"Д-р Цеков е вреден за вашето здраве" и "Оставка" бяха надписите по част от плакатите на протестиращите.

По думите на д-р Иван Кокалов от КНСБ Цеков е излъгал Надзорния съвет на касата, като е обяснил, че според новата методика се налагат прогнозни обеми за клиничните пътеки, а не лимити. Според Кокалов това е и причината надзорът да приеме новите правила.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов напомни, че съюзът се е обявил срещу новата методика още юни-юли миналата година и още тогава са предупредили, че това ще доведе до крах в здравеопазването. Заради това те не са подписали и Националния рамков договор (НРД).

Междувременно Пламен Цеков покани представители на БЛС на работна среща следващата седмица в удобно за тях време, за да обсъдят всички въпроси, свързани с финансирането на болничната и извънболничната помощ.

"Кани ни следващата седмица, когато вече няма да има действащ парламент и няма да има кой да го контролира", коментира Райчинов.

Междувременно към протеста се присъедини и д-р Димитър Димитров, директор на болница "Св. Анна" (Окръжна болница) и шеф на Асоциацията на работодателите в здравеопазването.

Той посочи, че въпреки обещанието на Пламен Цеков касата да изплати до днес 100% от извършената медицинска дейност през януари, към днешна дата са преведени само 70% от парите.

Цеков обяснил на директорите на болниците, че Надзорният съвет на НЗОК ще заседава на 8 март, за да реши как ще се изплащат парите за сърдечно-съдови операции и онкологични заболявания (най-скъпите клинични пътеки).

Протестът в София приключи малко след 17 ч., след като стана ясно, че Пламен Цеков не само не е в сградата на НЗОК, но е и извън София.

Лекарският съюз ще заседава извънредно в събота, за да реши какво ще прави оттук нататък.

В страната лекарите се събират на протести пред районните здравни каси или в болниците, в които работят.

На митинга във Варна пред районната здравна каса бяха издигнати плакати „Не на монопола на здравната каса”, „Не на лимитите за здраве и живот”, „Не на хаоса в здравеопазването”.

Лекарите настояват още в България, както и в много други страни, да има повече здравноосигурителни каси и така да се разбие монополът на НЗОК. 

Лекари от Ямбол се събраха на протест в МБАЛ „Св. Пантелеймон”.

Председателят на БЛС в Ямбол д-р Петър Папашимов уточни, че протестът не е политически, а изцяло съсловен.

"Протестът ни е насочен срещу новите методики за регулация и финансиране, въведени от НЗОК, които са намалени с около 30% в сравнение с миналата година", уточни д-р Папашимов. 

Лекари излязоха на протести пред районните здравноосигурителни каси още в Пловидв, Пазарджик, Кюстендил и Видин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews