Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Асен Василев: Ще се разплатим с малките фирми за 60 дни

Милен Енчев 13 март 2013 в 12:52 6813 5

Асен Василев снимка: Сергей Антонов
Асен Василев снимка: Сергей Антонов

В следващите 2 месеца икономическото министерство ще намери начин с резерви от бюджета да се разплати с всички малки и средни предприятия, които все още не са получили парите си. Това обяви новият министър на икономиката Асен Василев на церемония по приемането на поста от досегашния министър Делян Добрев.

Тази задача на служебното ръководство на министерството беше обявена още вчера от президента Росен Плевнелиев при обявяването на новия кабинет. Василев обаче все още не знае каква сума дължи държавата на малките и средни фирми и каза, че очаква числата от новия финансов министър Калин Христов.

Според последния отчет на финансовото министерство, към февруари тази година държавните ведомства дължат на фирмите около 120 милиона лева., като най-голям е дългът на военното министерство.

Без национализации

Пътят към икономическия растеж и повишаване на доходите на хората не минава през национализация, монополизация, картелизация и връщане на елементи на плановата икономика. Това заяви още Василев. "Само с ниски цени няма как българската икономика да тръгне по нов начин и да се променят доходите на хората".

Международен одит за енергетиката?

Освен вътрешната проверка за дейността на енергийните предприятия, който по нареждане на Добрев тече в момента, в рамките на мандата на служебното правителство ще бъде направен и международен одит на енергетиката, обяви наследникът му на поста. Целта е да се видят реалните проблеми и да започне информиран дебат как да се решават, каза Василев. Един от приоритетите на кратковременното управление , както Плевнелиев посочи вчера, ще е енергийната ефективност. С предстоящия избор на изпълнител за саниране на публични сгради в страната в малките и средни фирми ще влязат свежи пари, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews