Агенцията за закрила на детето връща Мария в България

Вероника Шербанова 29 октомври 2013 в 15:20 2249 1

4-годишната Мария.
4-годишната Мария.

Българската агенция за закрила на детето връща в България 4-годишната Мария, открита в ромско семейство в Гърция, съобщиха от Агенцията.

Мерките за връщането на детето от Гърция започват 4 дни след получаването на резултатите от ДНК тестовете, доказващи, че биологични родители на детето са българските роми Саша и Атанас Русев.

Въпросът за координацията и стъпките, които ще бъдат предприети в тази насока, ще бъде обсъден на заседание на междуинституционалeн екип за работа в случая, в който ще бъдат включени представители на всички отговорни институции, обясняват от ДАЗД.

Агенцията е в непрекъснат контакт с МВР, външното министерство и фондацията, която оперира с телефонна линия за изчезналите деца в България.

„ДАЗД следи отблизо случая с Мария от обявяването му и има пълна готовност за посрещането му на българска територия, както и за предприемане на действия за налагане на мерки за закрила и настаняване в сигурна среда, които да гарантират неговото здраве, образование и развитие“, допълват те.

Веднага след като стане ясно, че детето ще бъде транспортирано до България, Агенцията е готова да го посрещне на границата и да го настани в кризисен център или приемно семейство. Мария ще остане там, докато се изясни въпросът дали момиченцето ще бъде върнато на семейството й или при нейни роднини, дали ще бъде настанено в приемно семейство или в дом за деца.

При наличието на неоспорими данни за това, че детето е било жертва на трафик и експлоатация, ще бъде наложена забрана детето да напуска страната в рамките на две години. Мария ще бъде наблюдавана от социални работници в рамките на една година.

В същото време стана ясно, че 4-годишното момиченце е настанено в дом за сираци в Гърция по нареждане на прокуратурата. Гръцките власти трябва да решат дали да върнат детето в България, да го оставят на грижата на ромите, представили се за нейни родители в Гърция, или да го настанят при приемно семейство.

Агенцията за закрила на детето е изпратила писмо до Дирекция „Социално подпомагане“, началника на полицията и кмета на община Гурково заради условията, при които живеят останалите деца на Саша и Атанас Русеви. С писмото от Агенцията препоръчват спешни мерки за закрила на децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови