Агенцията по лекарствата започна засилени проверки на аптеките

Вероника Шербанова 19 февруари 2013 в 14:21 4357 0

Аптека. Снимка: БГНЕС
Аптека. Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е започнала засилени проверки на аптеките, особено през нощта. Това заяви директорът на агенцията д-р Евелин Благоев. 

Само през януари са осъществени 114 проверки, което е с 36% повече в сравнение с януари миналата година, посочи Благоев. По думите му през 2012 г. служителите на ИАЛ са направили 1004 проверки на аптеки и дрогерии. Издадени са 256 наказателни постановления и са наложени глоби в размер на 567 750 лева, уточни Благоев.

Най-голямата част от установените нарушения са аптеки без разрешителни или с изтекли разрешителни, както и продажбата на лекарства с рецепта без предписание от лекар и продажбата без присъствието на магистър фармацевт.

ИАЛ е прекратила разрешенията за разпространение на българския пазар на 196 лекарства, като всички са по искане на притежателите на правата за разпространение. Анализирани са 383 проби, като на българския пазар не са установени фалшиви лекарства, допълни директорът на агенцията.

През 2012 г. в ИАЛ са постъпили 320 съобщения за нежелани реакции, като при 90% от тях е установено, че нежеланите реакции вече са описани в листовките. Сигналите се увеличават всяка година, което за нас е знак, че се увеличава активността на гражданите, обясниха от ИАЛ.

След около година ще бъде въведено и поставянето на черен символ на новите лекарства. Той ще бъде знак за пациентите, че лекарствените продукти са на българския пазар от скоро и че трябва да съобщават за всички нежелани реакции, които се появят след употребата им. Списъкът на продуктите, които ще носят символа, ще стане известен най-вероятно до края на годината, казаха още от ИАЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!