Грешка на аптекар едва не погуби бебе от Кюстендил

Вероника Шербанова 26 ноември 2012 в 17:49 4058 5

Бебе се роди на 12. 12. 2012 г. в 12, 12 ч. Снимка: sxc.fu
Бебе се роди на 12. 12. 2012 г. в 12, 12 ч. Снимка: sxc.fu

Грешка на магистър-фармацевт едва не погуби тримесечно момченце от Кюстендил, съобщи "Дарик". Фармацевтът предписал доза, десет пъти по-голяма от препоръчителната за бебе. 

3-месечният Ивън се разболял и майка му Елена Георгиева го завела на лекар.

Педиатърът д-р Русимова предписала сироп „Вентолин“ и антибиотик „Седакс“, за да не развие бронхит.

Майката отива в аптека „Феникс“, за да закупи необходимите лекарства. Магистър-фармацевтът Нели Стоянова, която я обслужва, ù написва с химикал как трябва да се приемат медикаментите – сиропът по 15 мл през 8 часа и антибиотикът – по 6,5 мл през 24 часа.

Елена дава на сина си количеството, посочено от фармацевта. „Нещо ме накара да прочета и листовката. Там видях, че дозата за възрастни е 10 мл, а за бебета – 1,5 мл, което е 10 пъти повече, отколкото бях дала на Ивън. В листовката пишеше, че предозирането може да доведе до тахикардия“, разказва жената.

Малко след това детето вдигнало температура и Елена се обадила на личния лекар, който посъветвал детето веднага да бъде откарано в Спешна помощ.

„Грабнах го с едно одеяло и с такси отидох в спешното. Направиха му промивки на стомахчето, сложиха системи. Реагираха много бързо“, обяснява тя.

Бебето получило кръвоизливи по лицето, пулсът му се учестил и затова по спешност били откарани в болница „Пирогов“ в София. Там на детето дали антидот и след това състоянието му се подобрило, допълва Елена Георгиева.

След това жената разбира, че Нели Стоянова е сгрешила необходимата доза и за антибиотика, който се предписва според теглото на бебето.

Родителите на Ивън са решени да заведат съдебен иск за нанесени вреди. Те ще подадат и жалба в Регионалната здравноосигурителна каса в Кюстендил.

В аптеката е назначена проверка, фармацевтът Нели Стоянова е в отпуск до изясняването на случая, обясни управителят на аптека „Феникс“ Антоанета Тодорова. Тя предложи на родителите да поеме разходите за медикаменти и необходимите консултации със специалисти.

„За съжаление никой не е застрахован от грешки“, коментира Тодорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!