Атанасова: Каквито са ни осигуровките, такова ни е и здравеопазването

Вероника Шербанова 04 февруари 2013 в 11:02 2246 4

Здравният министър Десислава Атанасова
Здравният министър Десислава Атанасова

Каквито са осигуровките, такова е и здравеопазването в България. Това заяви здравният министър Десислава Атанасова пред bTV.

Здравните осигуровки са едва 8% и колкото средства се съберат, толкова се дават за здраве. С наличните пари се покриват само основните нужди, посочи Атанасова.

Размерът на здравната вноска се запази през тази година. В същото време обаче има непрекъснат натиск върху касата за заплащане на все повече лекарства, клинични пътеки и т.н., допълни тя.

По думите ù министерството не разчитало само на тези крайно недостатъчни средства, а търсело и финансиране по европрограми, като по този начин се ремонтирали болници и се закупувала модерна апаратура.
Благодарение на парите от еврофондовете се финансирали още обучения и кампании за профилактика на онкологични заболявания.

Въпреки усилията на министерството България скоро ще има недостиг на лекари, заяви здравният министър. В Европа имало необходимост от попълване на 2 млн. места за медици, а и заплащането било по-добро и това привличало младите лекари, обясни Атанасова.

По думите на министър Атанасова със забраната за пушене на обществени места министерството е постигнало своеобразна победа. Забраната ще остане – това е политика на цялото ни правителство, категорична е тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!