Атанасова: Каквито са ни осигуровките, такова ни е и здравеопазването

Последна промяна на 04 февруари 2013 в 11:02 1871 4

Здравният министър Десислава Атанасова
Здравният министър Десислава Атанасова

Каквито са осигуровките, такова е и здравеопазването в България. Това заяви здравният министър Десислава Атанасова пред bTV.

Здравните осигуровки са едва 8% и колкото средства се съберат, толкова се дават за здраве. С наличните пари се покриват само основните нужди, посочи Атанасова.

Размерът на здравната вноска се запази през тази година. В същото време обаче има непрекъснат натиск върху касата за заплащане на все повече лекарства, клинични пътеки и т.н., допълни тя.

По думите ù министерството не разчитало само на тези крайно недостатъчни средства, а търсело и финансиране по европрограми, като по този начин се ремонтирали болници и се закупувала модерна апаратура.
Благодарение на парите от еврофондовете се финансирали още обучения и кампании за профилактика на онкологични заболявания.

Въпреки усилията на министерството България скоро ще има недостиг на лекари, заяви здравният министър. В Европа имало необходимост от попълване на 2 млн. места за медици, а и заплащането било по-добро и това привличало младите лекари, обясни Атанасова.

По думите на министър Атанасова със забраната за пушене на обществени места министерството е постигнало своеобразна победа. Забраната ще остане – това е политика на цялото ни правителство, категорична е тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2013 в 14:29

Та как стано така, че голяма част парите от осигуровките се изпариха, чрез прилапването им от Дянков в Бюджета и къде отидоха ???????

04.02 2013 в 12:09

А не, госпожа, задръжте малко. Я да видим какво скрихте под пушека против пушенето. Как всъщност няма работещи национални програми за профилактика на нито една група заболявания, няма поликлиники, няма диспансери за хроничните болести, няма смислено териториално разпределение на специализирани болници, изобщо няма държавна стоматология, няма вменяема образователна политика за специализанти, и много други работи няма. За сметка на това има богато - пребогато финансиране на частни "болници", които имат каси и счетоводства, а лекари - не. Там някъде са и парите, и тук съм съвсем съгласен с иначе нехаресваните от мене Б. Борисов и С. Дянков че са дали много пари, повече от всякога, пък здравеопазване няма. Вярно е. Че под такъв предлог те хукват да досъсипват болниците вместо да изгонят Вас, е друга работа.

04.02 2013 в 11:38

такъв ни и министърът!

04.02 2013 в 11:05

А каквото ни здравеопазването, такъв ни и министърът.

Интересно, каква точно част от доходите на гражданите е приемлива за здравната система?