3000 миньори и железничари окупираха ДКЕВР (снимки)

Николаос Цитиридис 05 март 2013 в 10:44 3032 5

Протест на миньори. Снимка: Сергей Антонов
Протест на миньори. Снимка: Сергей Антонов

Близо 3000 миньори, железничари и енергетици се събраха на протест пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в столицата.

Протестното шествие тръгна от площада до Народното събрание и пое към ДКЕВР към 10 часа тази сутрин.

По бул. "Дондуков",  пред седалището на енергийния регулатор, се чуваха скандирания "Боклуци!" и "Мишоци!". 

По този начин те изразиха притесненията си, че могат да загубят работните си места, след като в неделя стана ясно, че е спряно производството на електроенергия в три блока в ТЕЦ-овете на "Марица Изток". Наравно с това работа спират и три рудника - Бели брег, Станянци и Чукурово.

Главното искане на протестиращите е да запазят прехраната си. "И ние имаме семейства, трябва да живеем някак си, това не може да продължава", казаха пред OFFNews хора от митинга.  Декларация, приета от миньорите, железничарите и енергетиците, настоява за максимална прозрачност и контрол върху цените на тока, за който те се трудят. 

Те искат още ДКЕВР да извършва регулаторен одит на енергийните дружества, както и членовете на комисията да бъдат избирани от парламента. 

Представителите на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа”, които организираха и протеста, бяха приети в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да представят исканията на събралите се хиляди протестиращи миньори, енергетици и железничари.

Пред сградата на ДКЕВР протестиращите изсипаха купчина кюмюр - черното злато на България. При протестиращите дойде и възрастен мъж, който носеше с треперещи ръце сметката си за ток, за близо 800 лева.

В 11 часа протестиращите тръгнаха към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, където трябва да се срещнат с министъра в оставка Делян Добрев. Енергийният регулатор ДКЕВР вчера увери, че няма да има промени в съотношението на енергийния микс и скъпо струващите централи, които произвеждат на въглища, няма да бъдат изключени.

Делян Добрев им обеща работа

"Няма да бъдат намалявани квотите на всички топлоцентрали в енергийния микс. Имате си работните места" - обеща на протестиращите министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, който излезе при миньорите пред сградата на министерството.

Под бурни освирквания и обиди Добрев заяви, че всички топлоцентрали ще работят. „Усилията на министерството са насочени и към увеличаване на износа на електроенергия, за да може всички вие да работите не само за държавната квота и за международната”, заяви пред протестиращите министърът в оставка. Пламен Димитров призова от името на всички събрали се Делян Добрев да се извини за думите си, че единственото решение към този момент е именно закриване на топлоцентрали. „Аз никога не съм казвал, че 500 работни места на миньори нямат значение. Ако с нещо обаче моите думи са ви прозвучали като обида, не съм го искал и ако ги считате за обида, моля да ме извините”, каза министърът в оставка, цитиран от "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!