Миньорите също излизат на протест

Последна промяна на 04 март 2013 в 09:00 1576 1

Мини
Мини "Марица-изток" снимка:БГНЕС

Миньорското съсловие също ще излезе на протест след спирането на мощности в трите ТЕЦ „Марица Изток“ в неделя. Това съобщи пред bTV Валентин Вълчев от браншовия синдикат.

На 3 март Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разпореди спиране на 3-и, 4-и и 5-и блок на ТЕЦ „Марица Изток 2“, на 2-ри блок в ТЕЦ „Марица Изток 1“ и на два блока в ТЕЦ „Марица Изток 3“.

Причината бе недостатъчният износ на енергия и пониженото потребление в неделя.

Спирането породи страхове в миньорското съсловие. По думите на Вълчев от спирането на работата ще повлияе върху 5000 миньори в Западна България и още поне 25 000 души, осигуряващи съпътстващата дейност.

Синдикалистът съобщи, че КНСБ е внесла предложения в ДКЕВР за намаляване цената на тока чрез отпадане на таксата за зелена енергия, добавката за кафява енергия, както и понижение на таксата за износ.

Според Велчев таксата за износ е прекомерно висока за България – 17,52 евро. Той даде пример с добавката в съседните страни. В Турция същата такса е 3 евро, а в Румъния – 10 евро.

По думите му проблемът със скъпия ток няма да се реши чрез орязване работата на трите ТЕЦ „Марица Изток“. Той увери, че американските ТЕЦ-ове работят при санитарен минимум, за разлика от българската ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Протестът на миньорите ще се проведе в във вторник пред сградата на ДКЕВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2013 в 09:17

Мдаа... и режим на тока ще ни въведат за да ни смачкат! А ние как ще отговорим???

Който взема тези идиотски решения заслужава не затвор, ами бомба в колата! Сами ще си го изпросят... Не разбраха ли, че народът ВЕЧЕ не е прост!?!