ДКЕВР не знае какви ще са ефектите от политическото поевтиняване на тока

Последна промяна на 04 март 2013 в 13:28 1302 2

Юлиана Иванова. Снимка: БГНЕС
Юлиана Иванова. Снимка: БГНЕС

Енергийният регулатор (ДКЕВР) няма оценка дали предстоящото поевтиняване на електроенергията за бита няма да доведе до компенсаторно по-високо поскъпване през юли. Комисията за енергийно и водно регулиране няма ясня представа и как решението ще се отрази на финансовото състояние на електроразпределителните дружества.

Това стана ясно от изявленията на председателя на регулатора в оставка Юлиана Иванова след днешната дискусия за промяната на цената. Единственото, което Иванова посочи като оценка на ефекта от предстоящото решение, е, че енергийните компании няма да пострадат твърде силно от намалението.

Решението за намаляване на цените на електроенергията на трите електроразпределителни дружества ще бъде взето утре на закрито заседание на регулатора. Предлага се енергията на ЧЕЗ да поевтинее средно със 7.17 % (средноаритметично на дневната и нощната енергия), за ЕВН ‐ със 7,28 % и за Енерго Про ‐ със 6,22 %.

Трите дружества трябва да представят становища как ще се отрази на финансовото им състояние поевтиняването. Досега има коментари, че то ще намали възможността им да инвестират в подобряване на електромрежата. ЕВН пък ще даде становището си утре, часове преди ДКЕВР ще вземе решение за цената.

Новата цена на електричеството ще влезе в сила още от утре, 5 март.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2013 в 21:07

Не им вярвайте на ДКЕВР!!!Чудят се как да ни подготвят , че пак ще ни вдигат тока от м.Юли!!!Има специалисти които казаха в тв.7 че сега плащаме и згубите на топлофикация вкарани в цената на тока.Така са се каращисали всичките ,че да не можем да им хванем дирята за какво плащаме даже и загубите на НЕК са вътре , въобще голям микс от нашия джоб, не им го позволявайте!!!НА БУНТ!!!СТИГА ТОЛКОВА!!! Ако прокурор Цацаров не ги осъди за тези кражби от нас , да направим подписка да ги осъдим в Стратсбург!!!!Който му разбира да го организира аз ще се подпиша , а съм сигурна , че целия народ ще го направи!!!! Моля се който може да се захване с това!!!

04.03 2013 в 17:14

Само три електроцентрали правят ток под 10 ст.
АЕЦ 44.21 лв. мегаватчас
ТЕЦ МАРИЦА -изток 2 70.07 лв.
ТЕЦ Контур Глобал 91.29 лв.
..................................................
Топлофикация-София 326.23 лв.
Нови фотоволтаични централи 485.60
Действащи фотоволтаични централи 699.11 лв.
Между първите три и последните има още 22 Тец, Вец, Веи ,био, вятърни и т.н. централи като цената нараства "плавно".Плюс таксата пренос, която сега се оказва "дискриминационна" от страна на ЕС, то очевиднно "политическото" намаляване с тези мижави проценти е с цел не засягане икономическите интереси на много голям брой хора, включително управляващите ни в момента.
В днешния брой на в-к "24 часа" е подробната ценова справка.Анализа,какво прави ДКЕВР е за всеки
от нас.А решението на ЕСО за ограничаване мощността на определени централи също става "прозрачно" при наличната информация за производствена цена на мегаватчас и формиращия се микс, който гражданина ще трябва да плати от 1.07.2013г.
"Имахме предложение до Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и до Народното събрание да има промяна в закона, която не беше приета относно въобновяемите източници. Повече не искам да го коментирам", заяви пред журналисти председателят на държавния регулатор в оставка Юлиана Иванова.Предложението е спиране за една година на изкупуване електроенергия от тях.
Без коментар и от мен!