Земетресение 4.5 по Рихтер разтресе Перник и София

OFFNews 14 юли 2012 в 15:54 10544 9

Земетресение 4.5 по Рихтер разтресе Перник и София

Земетресение разтресе Перник и София в 15.52 ч. Усетено е във всички краища на областите Перник, София, както и в Самоков, Монтана, Пловдив и слабо - в Плевен.

Магнитудът е 4.5 по Рихтер според БАН, Европейския средиземноморски сеизмологичен център и сеизмологичния център в Потсдам, Германия.

Първоначалните данни на БАН бяха за 4.2 по Рихтер, по-късно бяха коригирани. Американският център дава 4.6 по Рихтер.

Според унгарската информационна служба за бедствията RSOE EDIS е имало две земетресения -4.6 и 4.5 по Рихтер. Първото (4.6) е било регистрирано в 15:52:07 в Батановци, Перник, а второто (4.5) - в 15:52:08 ч. пак с епицентър на същото място.

Данните на БАН са за едно земетресение, регистрирано в 15:52:06 ч.

Данните за епицентъра му бяха променяни три пъти от БАН. Последните координати (публикувани преди 20 ч.) са 42.57 с.ш. и 23.06 и.д. - на юг от град Перник и на североизток от яз. Студена, на 22 км югозападно от София. Предишните координати - дадени към 17.30 ч., бяха 42.55 с.ш. и 23.15 и.д. (над яз. Студена, в северозападна посока). Първите координати, публикувани минути след труса, бяха 42.61 с.ш. и 23 и.д., 28 км западно от София, между Богданов дол, Батановци, кв. Бела вода, град Перник и Бенева махала.

По данни на американския сеизмологичен център епицентърът е на 7 км от Перник, на 15 км североизточно от Радомир, на 21 км западно от София, на 21 км югозападно от Костинброд и на 44 км северно от Дупница. Те съвпадат частично с дадените от Европейския средиземноморски сеизмологичен център, според който епицентърът е на 7 км източно от Перник и на 20 км югозападно от София.

Дълбочината на труса е 8 км по данни на БАН (първоначално от академията съобщиха за дълбочина 1.2 км, по-късно - за 5 км). 10 км е според Европейския център. Данните на Геофизичния център в Потсдам, Германия се покриват с тези на Европейския средиземноморски сеизмологичен център -  магнитудът е 4.5 по Рихтер, дълбочината е 10 км. Данните от Потсдам все още не са окончателно потвърдени, а са от автоматично отчитане на апаратурата.

Информацията на НАСА сочи, че има по същото време е имало магнитна буря след слънчево изригване от висок клас Х 1.4. Такава информация има и от Центъра за прогнози на космическото време и космическия климат.

В Радомир по-страшен е бил тътенът, отколкото самият трус, сигнализираха в OFFNews.bg читатели. Там хората са излезли по улиците.

16:50 ч.: Кметът на Перник Росица Янакиева заяви пред Агенция "Фокус" и Нова телевизия, че най-силно е усетено земетресението в посока пернишките села Мещица и Витановци, а трусът е бил вертикален. Към момента няма информация за щети.

17:00 ч.: Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че засега няма постъпили сигнали за щети.

17:15 ч.: Огнеборци и полицаи са в районите, в които най-силно е усетено земетресението, съобщиха от пресцентъра на МВР. Целта е хората да бъдат спокойни, да се окаже евентуална помощ, ако това се налага и да не се създава излишна паника, съобщава "Фокус". 

След силното земетресение от 22 май с магнитуд 5.8 по Рихтер в Перник премиерът Бойко Борисов обяви, че полицаи с мегафони ще известяват при силни земетресения, за да имало своевременно информиране на хората. Днес обаче мегафони нямаше. Може би защото това се оказа не успокояващо, а стресиращо. Малко след известието за мегафоните например метлар евакуира цяла махала, рекламирайки стоката си с мегафон. Хората не разбрали какво приказва и наизлезли, уплашени, че съобщава за нов трус. Стресирани, перничани помолиха в деня на Ботев - 2 юни, да не им пускат сирени.

В 2.10 ч. сутринта на 17 юли в района на Перник бе отчетен още един вторичен трус. Този път той бе слаб - 2 по скалата на Рихтер.  

Според данните на Националния институт по геофизика към БАН епицентърът му е бил на 28 км югоизточно от София, а дълбочината - 5 км.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!