30 училища започват учебната година с ремонти

Вероника Шербанова 05 септември 2012 в 15:13 1929 1

Милена Дамянова, зам.-министър на образованието Снимка: БГНЕС
Милена Дамянова, зам.-министър на образованието Снимка: БГНЕС

В повече от 30 училища в страната започнатите през лятната ваканция ремонти ще продължат и след началото на учебната година. Това съобщи днес зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

По думите й за ремонтите на общо 90 училища държавата е отпуснала 200 милиона лева. 

Създадена е необходимата организация учениците от двете най-пострадали училища след голямото земетресение през май – в Перник и София, да бъдат пренасочени към други сгради, допълни Дамянова. 

Към момента не е ясна точната бройка на първокласниците за новата учебна година, каза зам.-министърът на образованието. Причината е, че записванията продължават. Точна бройка може да се очаква едва след първия учебен ден на 17 септември. 

Дамянова припомни, че на учениците от първи до дванадесети клас вече ще бъдат поставяни и задачи за работа по самостоятелен проект. Целта била да се провокира интереса на учениците. Въпреки че оценките за проектите навлизат от тази учебна година, новите методи за оценяване, върху които работи министерството, ще влязат в практиката едва от догодина. 

От тази учебна година по препоръка на МОМН всеки ученик трябва да има и собствено портфолио, в което ще бъдат събирани всички самостоятелни разработки през годината. Освен това ще бъдат приложени оценките на ученика, поставени му от учителя, както и оценките, които си е поставил самият той на базата на специална оценъчна карта, съдържаща критериите за оценяване. При разминаване на двете оценки се предвижда дискусия между ученик и учител. 

Вчера зам.-министърът на образованието изясни и промените, които ще настъпят при националното външно оценяване след четвърти и след седми клас. По думите ú в изпита по български език и литература след четвърти клас ще бъде добавен компонент за четене и извличане на информация от текст, към който ще има няколко отворени и няколко затворени въпроса. Въпросите със свободен отговор ще бъдат включени и в изпитите по „Човекът и обществото“ и „Човекът и природата“. 

Такъв тип въпроси ще бъдат въведени и по всички предмети на изпита след седми клас. 

От тази година предучилищната подготовка за деца, навършили 5 години, става задължително. Досега то беше само пожелателно. За всяко дете на тази възраст в детската градина държавата ще заплаща по 224 лева повече, допълни Дамянова.

Тя обясни още, че след въвеждането на задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните, ще бъдат налагани глоби срещу родителите, които откажат да запишат децата си. Въпреки това първоначално ще се правят опити за мотивиране на родителите, уточни Дамянова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови