Вашингтон пост: Ислямска държава вкара Европа в капан

ОFFNews 16 ноември 2015 в 19:33 18064 9

Снимка rightsreporter.org

Главната цел на Ислямска държава е да провокира антиислямски настроения и това е капанът за Европа.

Това пише Харлин Гамбхир, експерт по борбата с тероризма от Института по изучаване на войната, в коментарна статия за Вашингтон пост. Ето какво пише той:

Миналата седмица президентът Обама каза, че ислямската държава е "спряна" в Ирак и Сирия, но актовете на тероризъм, организирани от тази група в Париж малко след изявленията му доказват, че в момента тя е много по-голяма заплаха за Запада от всякога. Ислямска държава реализира глобална стратегия, за да защити своите територии в Ирак и Сирия, да укрепи своите клонове в други райони, предимно мюсюлмански и да организира преки терористични атаки по целия свят. ИДИЛ успя да направи експорт на своето насилие и бойни групи в Либия, Египет, Афганистан и на други места. Сега Ислямската държава използва тактическите умения, придобити в сраженията в Близкия изток, за да провокира силна вълна от антимюсюлмански настроения, които ще му позволят да увеличат значително броят на новобранците сред западняците. САЩ и нейните съюзници трябва възможно най-бързо да реагират на тази заплаха.

Стратегията на Ислямска държава е да се раздели на западното общество - да "унищожи сивата зона", както пишат нейни представители в своите публикации. Тази групировка се надява, че честите, унищожителни атаки на нейни представители ще провокира прекалено силна реакция от страна на европейските правителства срещу невинните мюсюлмани, което от своя страна ще доведе до отчуждение и радикализация на мюсюлманските общности в целия континент. Терористичните атаки в Париж станаха просто поредната проява на тази набираща скорост кампания. От януари 2015 г. европейските граждани, сражаващи се на страната на Ислямска държава в Ирак и Сирия, предоставиха материална и онлайн поддръжка на тези, които подготвиха нападенията в Париж, Копенхаген, и близо до Лион във Франция, както и тези, които се опитаха да направят терористичните атаки в Лондон, Барселона и Брюксел. Бойците на Ислямска държава вероятно са отговорни и за взривяването на пътническия руски самолет на Синайския полуостров. Тези атаки не са случайни, а целта им е не само да попречат на западната политика в Близкия изток. Всъщност те са част от мащабна кампания на мощната военна групировка за набиране на нови членове и мобилизацията на тези екстремисти, които вече се намират в Европа.

Стратегията на ИДИЛ е очевидна. След ануарското нападение на редакцията на Charlie Hebdo, представители на Ислямска държава обясниха, че подобни атаки "ще принудят кръстоносците сами активно да унищожат сивата зона ... Мюсюлманите на Запада скоро ще бъдат изправени пред избор: или да отстъпят от вярата си ... или да се присъединят към Ислямска държава и по този начин да избегнат преследване от страна на правителствата и гражданите на кръстоносците". Тази групировка разчита, че малък брой терористи могат значително да променят отношението на европейското общество към 44 милиона свои мюсюлмански членове и по този начин да се промени отношението на европейските мюсюлмани към самите себе си. Чрез тези провокации ИДИЛ има за цел да създаде условия за началото на апокалиптична война със Запада.

За съжаление, някои елементи на европейското общество реагират точно така, както иска Ислямска държава. В много европейски страни сега набират сили ултрадесните партии. Очаква се, че на регионалните избори във Франция, които ще се проведат тази зима в северната част на страната, ще спечели "Националният фронт". В събота, 14 ноември, лидерът на партията Марин Льо Пен (Marine Le Pen) заяви, че "тези, които поддържат връзка с ислямистите" са "врагове на Франция". Датската народна партия с нейната националистическа, антиислямска платформа натрупа 21% от гласовете в националните избори през юни. А в Швеция набира популярност националистическата партия "Шведски демократи".

Парижките атаки със сигурност ще предизвикат силна вълна от антимюсюлмански настроения, както доказаха протестите в Лил, Франция, където участниците носеха плакати с надписи "Да изгоним ислямистите". Ислямска държава няма нужда да измисля истории за омразата на Запада: достатъчно е да публикуват снимки на холандския политик Геерт Вилдерс (Geert Wilders), който наскоро каза: "Колкото по-малко ислям, толкова по-добре". Тази година в Германия се извършиха много палежи в лагери и пунктове за временно настаняване на бежанци, а във Франция се активизираха екстремистите, преследващи мюсюлманските граждани на тази страна. Продължаващият приток на стотици хиляди бежанци и мигранти от Близкия изток и Африка създават идеални условия за кампанията на Ислямска държава.

Никакви антиислямски действия не оправдават ужасните престъпления, извършени от представителите на Ислямска държава, нито причинените зверства. Европа би могла да бъде най-гостоприемно място, за което може само да се мечтае, но Ислямска държава пак ще изпраща своите бойци и ще вербува нови членове сред най-разочарованите местни младежи. Но агресията срещу мюсюлманите, които нямат нищо общо с идеологията и действията на Ислямска държава, само допълнително ще утежнят ситуацията. Европа трябва да се опита да избегне този капан, който Ислямска държава е заложила за нея и да се съсредоточи върху това, да накаже организаторите на терористичните атаки в Париж и техните съучастници.

Още по-важно е, Европа и Съединените щати най-накрая да осъзнаят, че продължителната междурелигиозна война в Близкия изток е пряка и реална заплаха за тяхната безопасност. Войната в Сирия и Ирак мобилизират радикалите по целия свят. Те стават арени, където терористите придобиват умения за водене на война, които след това те използват на Запад. Ние трябва да сложим край на нашата самонадеяност по въпросите на конфликта в Близкия изток. Ние също трябва да се въздържаме от подкрепата на диктатори като Башар Асад, с надеждата, че те ще победят врага, които самите те са създали, и да урегулират конфликтите, които самите те са запалили.

Атаките в Париж трябва да са призив за действие, призив да се сложи край на войните, разделили Близкия изток и наводнили целия свят с отчаяни бежанци. Те също са доказателство, че не можем да живеем в мир и спокойствие у дома си, докато милиони хора страдат от войната.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!