Сводка на войната 17.03.23: Германските приятели на Путин

Александър Леви и Катрин Гишар 17 март 2023 в 18:30 6540 0

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Ново подразделение на специалните сили в Беларус. То ще се нарича "Беркут" и ще има за задача да се бори с диверсионните операции, извършвани от противниците на режима в страната. "Беркутите" (или орлите) ще принадлежат към вътрешните войски на белоруската армия, където вече съществуват три други подразделения на "Спецназ": Рис, Чест и Смерч. Те ще бъдат поставени под командването на заместник-министъра на вътрешните работи Николай Карпенков. Създаването на "Беркут" със сигурност се обяснява с действията на беларуските "партизани", които през последната година взеха на прицел руските сили, разположени в страната. Неотдавна такава група пое отговорност за нападението срещу руски самолет за наблюдение, на военно летище край Минск. В резултат на тази акция бяха арестувани около двадесет души, а всички специални служби на страната бяха поставени в състояние на повишена готовност.

Американски дрон, свален в Черно море : погледнато от Русия, операцията се оказва все по-успешна. Министърът на отбраната Сергей Шойгу предложи двамата пилоти, които са прихванали MQ-9 Reaper и са предизвикали катастрофата му, да бъдат наградени за своя "подвиг". Скоро след това друг американски дрон от същия тип се появи отново над Черно море, но този път спазвайки прилично разстояние от Крим. Руснаците отбелязаха и всички американски изявления в посока деескалация на напрежението между двете страни. За първи път от няколко месеца министрите на отбраната и началниците на щабовете на двете страни разговаряха помежду си. Според руската страна сега американците възнамеряват да поставят в перспектива полезността на наблюдателните мисии на Reaper с риска от значително влошаване на отношенията между Москва и Вашингтон. И накрая, има всички основания да се смята, че именно руснаците са намерили останките от дрона.

Хлебарките на Путин (и германските му приятели). Ръководителят на Кремъл очевидно беше в приповдигнато настроение, когато взе думата на годишния конгрес на Руския съюз на индустриалците и предприемачите на 16 март. Всички показатели на руската икономика бяха положителни, което му позволи да се пошегува с неволите на Запада, чиито жители скоро ще молят Русия за "ряпа", тъй като инфлацията унищожава селскостопанската им продукция. Той също така заяви, че въведената от руската дипломация категория "недружелюбни страни" (включваща всички западни държави) не отговаря на действителността. Техните жители не изпитват никаква враждебност към Русия, каза той. Той даде за пример своите "германски приятели". "Както знаете, имам много приятели там и всички те си останаха мои приятели. Ние постоянно се шегуваме помежду си, все пак сме съседи. Което не ни пречи да наричаме хлебарките, знаете големите, прусаци. Е, те наричат своите, руснаци. Хубавите шеги правят добри съседи", заключава той. Но той припомни и една много популярна поговорка в Русия, датираща от времето на Втората световна война, а именно: "Това, което е добро за руснака, е смърт за германеца". Или хуморът, според Путин.

Миг-29: Словакия следва примера на Полша. Както се очакваше, обявяването на предстоящата доставка на четири самолета Миг-29 от Полша вчера ускори нещата. Днес правителството в Братислава даде зелена светлина за изпращането на 10 от своите 11 изтребителя Миг-29 на украинските ВВС. Властите в Киев остават много дискретни по отношение на тези доставки и най-вече за това къде отиват тези самолети, за да не привлекат видимо руски ответни удари . Засега поне Кремъл е решил да се отнася с пренебрежение към тези доставки. Според неговия говорител Дмитрий Песков тези Миг-29 са били предназначени за утилизация и няма да променят хода на провежданите военни операции. "Всичко това прилича на опити за отърваване от старо и безполезно оборудване", каза той.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews