Междуособици в Кремъл? Херсонският Стремоусов предложи на Шойгу да се застреля, Соловьов с критичен монолог

Красимир Крумов 06 октомври 2022 в 19:44 16634 5

Евгений Пригожин и Сергей Шойгу.

Снимка MirTesen

Евгений Пригожин и Сергей Шойгу.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу би могъл да се застреля заради положението, което до което е допуснал да стигне руската армия. Това заяви номер 2 в окупационната прокремълска върхушка на окупираната Херсонска област Кирил Стремоусов.

Думите на херсонския гаулайтер не са украински фейк, а са записани в емоционално обръщение на Стремоусов по повод на гонката през последните дни, която руските власти устройват на администратори на телеграм канали и информационни портали, позволяващи си да критикуват военния министър Шойгу и да говорят за провал във военната стратегия в Украйна и в мобилизационната политика.

„Да, действително, мнозина говорят, че министърът на отбраната, който е допуснал такова положение на нещата, би могъл, просто като офицер да се застреля. Но, знаете ли, думата офицер - това за мнозина е непонятна дума. Затова всички онези военни кореспонденти, които рискуват своя живот на фронтовата линия, предупреждават, говорят, те действително са юнаци. А всички хора, които търсят врагове заради някакъв хайп (жаргон – вдигане на шум, бурна дискусия, б. р.), за някакъв информационен повод и опит да разклатят ситуацията вътре в Русия, това ляга на съвестта директно на всички онези, които помагат, да знаете на четвъртия райх.“ – казва в обръщението си „правоверният“ Кирил Стремоусов.

Също в четвъртък безадресно, но с лесен за откриване адресат монологично послание отправи от телевизионния ефир с големи паузи и драматургия кремълският пропагандист Владимир Соловьов:

„Лъжата на всички равнища трябва да се наказва по най-жесток начин. Защото сега дойде време да се говори истината. И да се действа вече най-накрая. Да се действа. Да се руши с огнева мощ. Дали нея поне я има? Или ще се изясни, че пак както с униформите за мобилизираните. Не знам. Аз, впрочем, нищо не разбирам от военно дело и не се преструвам. Но в какво е гениалният замисъл на Генералния щаб, обяснете ви, воля ви. Сигурно я има и ще я видим като я реализират. Готов съм да чакам. Готов съм да чакам. Само че, обяснете ми, уважаеми хора, получаващи всички необходими бюджетни средства в продължение на толкова години. Вие мислите, че времето работи в наша полза ли? Ние вече допуснахме колосална консолидация на безумно количество оръжие, на страшно количество наемници, срещу които воюваме. Отдавна я няма украинската армия. Даже по числения състав са наемници, наемници… И какво направихте вие през това време?“

Въпреки, че Соловьов не назовава името на този или тези, които лъжат, повече от ясно е, че визира висшето военно ръководство.

Вероятността в условия на истинска война руската демокрация внезапно да се е развила до такава степен, че официални длъжностни лица и водещи журналисти да са получили пълна свобода на словото е малко вероятна, почти нищожна. Чуждестранни анализатори са склонни да виждат в отприщването на критика до някакви позволени размери дворцови междуособици в Кремъл. След критиката на стопроцентовите поддръжници на Кремъл дойде и критика от войнишкия състав в лицето на около 400 души мобилизирани преди седмица, които обявяват непослушание и отказват да се качат във влак за фронта някъде в Белгородска област.

Сюжетът изглежда толкова истински, че чак предизвиква недоверие. Кореспондентът на руската служба на радио „Свобода/Свободна Европа“ Марк Крутов разпозна в тълпата на в село Ливенка в Белгородска област (установено по геолокация на един от клиповите) лицето Сергей Сурков, който там е масовка, но в друг сюжет е говорител с подобни оплаквания. В Туитър Крутов коментира, че историята започва „малко да намирисва“. Първата публикация на видеото с 400-те непокорни е публикувано в про-Вагнеровски канали и съвпада с атаката на самия Евгений Пригожин (а.k.a Готвачът на Путин) срещу Сергей Шойгу. Голяма част от участниците в протеста са с „качулки“, с маски на лицата, но по ръкавите на 8-10 от тях, видимо по-добре облечени и екипирани от останалите има „шеврони“ (нашивки) със символите на частната военна компания „Вагнер“ на Пригожин. Крутов отбелязва, че те крият добре лицата си.

Може да се окаже, че бунтът на мобилизираните дори и да е искрен, не е съвсем спонтанен. След появяването на клиповете от бунта в Ливенка с коментар се включи Щабът на Западния военен окръг, откъдето, цитирани от РИА Новости, обявиха, че ешелонът с военни от видеото не е изпращан към зоната на провеждането на „специалната военна операция“. Подразделението, което е от 299 души (не са 500 нито дори 400) е пътувало за учебния център на полигона „Мулино“, където е трябвало да премине подготовка. От Щаба твърдят, че оръжието е правилно изписано и зачислено на всеки от мобилизираните, а по време на целия път им е осигурено хранене. Бойците пък разказваха, че са им раздали автоматите на калпак без документи, както и че са изхарчили „много мангизи“ за да си купуват храна. Наличието на група „добре облечени“ мобилизирани, които не са скрили добре шевроните си на Вагнер може да означава опит на Пригожин да отстрани Сергей Шойгу.

След появяването на записите от Ливенка, в Москва е проведена акция на СОБР на лоялната на Путин Росгвардия, в която е бил арестуван служителят на медийната група „Патриот“, собственост на Пригожин, Алексей Слободенюк. Слободенюк е човекът, който поддържа телеграм канали, известни с атаките си срещу военния министър Сергей Шойгу и председателя на долната камара на руския парламент Държавната Дума Вячеслав Володин. 

Беларуският журналист Тадеуш Гричан е публикувал кадри от ареста на Слободенюк с коментар, че горещата война между руските елити е факт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

5

БотоксПутю

07.10 2022 в 05:41

Нещата отиват на "изуй гащи", както казва българският народ.

10298

4

AntiZ

06.10 2022 в 22:55

Този червей Кирил Спермоустов, както точно го преименуваха украинците, видя дебелия и засили с 200 семейството си към помийната яма, наречена от някои руска федерация. Светът ще им отеснее на тези изроди!

2073

3

Johnny B Goode

06.10 2022 в 22:23

Да цитираме Черномирдин - "Хотели как лучше, а получилось как всегда".

2099

2

Mateevk

06.10 2022 в 21:48

Късно е либе за истината! Всичко ви е фалшиво от самото начало и явно винаги е било, за да стигнете до това невиждано падение.

1035

1

Niko Kolev

06.10 2022 в 20:11

Междуособици в Кремъл?


Не са междуособици, а трескаво търсене на виновник. В същото време от Кремъл започнаха кампания "искаме преговори".