Интервю с Анонимен

Виктория Викторова 09 май 2012 в 23:30 9387 0

Зад
Зад "Анонимните" не се крият хора, а идея.

Anonymous е идея. Това вече вероятно всички го разбраха. Странно е, че съвременните супергерои, макар все така с маска като класическите, се оказват просто хиляди бащи, синове, че дори и дъщери на обикновени и нищо неподозиращи хора.

Заради това, че са толкова много, но толкова добре прикрити, много малко личности (особено пък медии) имат възможността открито да говорят с тях. OFFNews.bg има тази възможност, след като няколко други, големи, не успяха да я получат.

Разбира се, интервюираният, макар познат в чатовете като "Анонимно човече", е все така безименен, все така леко избягващ конкретиката, но есенцията е налице. Открийте я сами:
- Каква е целта на Anonymous в България в момента и каква – в световен мащаб?
- На първо място Аnonymous в България е част от глобалното движение, зародило се в САЩ. Няма български, немски, руски или американски Аnonymous. Ние сме преди всичко хора и граждани на света. Наличието на сайтове на различни езици и базирани на сървъри на различни места по света е с цел да обединява хората от съответната държава, тъй като комуникацията на един и същ език и между хора със сродни проблеми е много по-лесна. Нашата е цел е да посочим на хората нещата такива, каквито са в света и да казваме това, което няма да чуят и видят от основните медии в страната. Ние се борим срещу това и искаме да покажем, че можем да постигнем един по - добър свят. Много често подкрепяме различни каузи, някои от тях са и международни. Например предстоящият световен протест на 12 май, в който ще участва и България, протестът ще се проведе от 13 часа в по-големите градове в страната.

- Какви хора взимат участие в онлайн акциите?

- Много хора си мислят, че да си анонимен, то непременно трябва да си топ хакер. При нас има хора с най-различни интереси, умения и социално положение. Най-важното е да е съпричастен с нашата кауза и цели, както и да взима дейно участие за популяризирането й не само във фейсбук и форуми, а и в реалния живот. Ние считаме, че промяната започва преди всичко от самите нас. Всеки, който иска да вземе някакво участие с нас, може да ни намери в нашия чат: http://www.expertpc.in/wwwchat/

- Не живеете ли в страх, че някой ден в домовете ви ще нахълтат „качулати“ и в последствие ще бъдат предявени някакви обвинения към вас?

- Страх е силна дума, по-точно всеки е приел риска сам за себе си, щом е решил да се включи. Просто на все повече хора, с които общуваме в чатовете ни, им е писнало от това, което виждат по улицата и въобще в ежедневието и смятат, че нещо не е наред в системата, в която живеем и е необходима промяна. Това са предимно хора с кариера и добро образование и те са приели риска в името на каузата. Считаме, че това е личен избор, който всеки един от нас е направил.

- Как се става част от „Анонимните“?

- Всеки един човек може да бъде Анонимен, дори вие. Всеки, който се бори срещу системата, монополите и помага на хора в нужда, е Анонимен. Да си анонимен не е задължително да си хакер и да сваляш сайтове... хората, които излизат на протестите ни, също са част от нас. Не случайно в много от съобщения ни се посочва, че това може да е съседът Ви, шофьорът в градския транспорт, абсолютно всеки, който счита, че трябва нещо да се промени и че сегашният модел не е направен да защитава гражданите.

- Бихте ли „изкорубили“ нечий сайт за лично отмъщение или изгода?

- Нашата идея не е такава, не отричаме, че може би сред нас има и такива хора... но като цяло не бихме го направили никога. Но все пак не се знае кой къде какво прави и винаги има - макар и много малък - риск от невинни жертви. Ако някой е станал такава жерта, моля, да приеме нашите извинения, въпреки че едва ли това е наше дело.

- Когато се „събирате“ за акция, как можете да сте сигурни, че сте само „анонимни“ и няма шпиони?

- Събираме се в чатове на наши сървъри, които са криптирани и не може да бъдат проследявани, но никога не можем да бъдем сигурни дали сред нас няма шпиони... затова се стараем да не издаваме лична информация за самите себе си.

- Как ще убедите хората, че сте част от активните Анонимни, а не случаен човек в интернет?

- Ние не искаме да убеждаваме никого. Имаме си официална страница във Фейсбук и сайт. Там редовно се постват новини за най-различни неща, включващи от предстоящи действия до събития, с които не сме съгласни и считаме, че не е редно да се случват. Също се стараем да помагаме на хора в нужда, стига да ни е по силите. Като цяло все повече ни притеснява нарастващото недоволство от страна на гражданите спрямо кредитните институции и монополисите в очите на петролни компании, мобилни оператори, топлофикационни дружества, както и електроразпределителни дружества. Мислим скоро да предприемем нещо в тази насока. Като за начало - до два дни няколко банки и кредитни къщи могат да очакват "честитка" от нас. Мога да посоча и ориентировъчен час на атаките, които ще продължат една седмица. Началото на атаките ще бъде около 20 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови