HIMARS – новата Тачанка, която променя баланса на силите в Украйна

Дмитрий Кожурин, Настоящее время 12 юли 2022 в 15:48 31636 5

HIMARS

Снимка Министерство на отбраната на Украйна

HIMARS в Украйна

Край Каховка в Херсонска област още във времената на СССР за 50-та годишнина от Октомврийската революция в Русия през 1917 година е вдигнат паметник, наречен „Легендарната тачанка“, посветена на боя край градчето по време на Гражданската война (1917-1922) в Русия. Скулпторът е увековечил конната каляска с ресьори и станкова картечница, обърната обратно на посоката на движение. Заради своята мобилност, можела да преминава по 100 километра и да сменя позициите си, тачанката е взета на въоръжение както в армията на Съветския съюз, така и в съседна Полша. „HIMARS по нещо напомня тачанката на Махно, само че в по-усъвършенстван вариант на XXI век“, коментира украинският военен експерт Сергей Грабски. За това как влизането на „новата Тачанка“ от Америка променя баланса на силите в Украйна разказва „Настоящее время“.

През последните две седмици, от края на юни, украинските военни са нанесли повече от 10 прецизни удара по складове с боеприпаси и други обекти на руските войски в Макеевка, Мелитопол, Шахтьорск, Попасна и други населени места на териториите на Украйна, окупирани от Руската федерация, включително тези, които са далеч от фронтовата линия. Някои складове и други засегнати обекти са били разположени на разстояние от 5 до 75 км от фронтовата линия, подчертават анализатори на Би Би Си. Те и други експерти директно свързват тези удари с това, че Украйна най-накрая започна да използва американските мобилни ракетни системи HIMARS. Първата партида от четири установки пристигна на фронта на 23 юни, а когато новият пакет за помощ за Украйна влезе в сила, Киев ще разполага общо с 12.

Значително превъзходство HIMARS имат в артилерийските дуели, които се превърнаха в основен метод за водене на война в Украйна още през пролетта. Доскоро руската армия в настъплението предпочиташе първо да унищожи с огън всичко пред себе си, включително жилищните райони и инфраструктурата, и едва след това се опитваше да продължи напред. Доскоро на Въоръжените сили на Украйна им беше трудно да отвърнат на подобна тактика по една проста причина - значителното числено превъзходство в техника и артилерия на руските войски. Но HIMARS и други подобни оръжия могат да променят баланса на силите, отбелязват експертите.

"Ако се стигне до дуел HIMARS и руските Смерч или Ураган, тогава един дивизион Смерч може да бъде унищожен от една пускова установка HIMARS", отбелязва украинският военен експерт Сергей Грабски. "Защото презареждането на един дивизион отнема един час: точно един час време е нужно за презареждане и подготовка за залп. През това време HIMARS е в състояние да изстреля пет или шест залпа, ако не и повече. Понякога казвам, че прилича на тачанката на Махно, само че в по-усъвършенствана версия от 21-ва век."

Модификацията на реактивната система за залпов огън HIMARS, която беше предоставена на Украйна поразява цели на разстояние до 80 км. Ракетите се насочват от GPS, което дава възможност за прецизно поразяване на цели, включително и през нощта. Появата на тези системи създаде сериозни логистични проблеми за руската армия: складовете за боеприпаси сега се намират в обсега на поражение на украинските РСЗО, а също превозването на боеприпаси също става сложно.
"Руското военно ръководство засега даже представа си няма какво ще направи. То не е готово за това, съвсем не готово", казва Грабски. "Те не са в състояние да прикрият складовете си срещу атаки от HIMARS и други ракетни системи за залпов огън западно производство. Слабо мясот на руската логистика е доставката с автомобилен транспорт: те имат ограничен брой автомобили. А още по-слаб пункт е липсата на гъвкавост при вземането на решения.

„Руската армия с натрупването на групировки на Украйна с такива ударни я очакват трудни и тъжни времена“, съгласен е с колегата си Кирил Михайлов, анализатор на CIT (Conflict Intelligence Team).

"Той (HIMARS) стреля по предварително разузната цел - и после продължава. Ако това е голяма неподвижна цел, като склад за боеприпаси, какво да правят руснаците – изобщо нямат представа. Т. е. сега те трябва на гигантския фронт от десетки или стотици километри, да намерят четири малки камиончета, които се стрелкат насам натам и от време на време стрелят." - обяснява Михайлов.

Според Института за изследване на войната (ISW) след превземането на Лисичанск и изявленията за „освобождаването“ на т. нар. „ЛНР“ руските въоръжени сили са предприели оперативна пауза. Според Грабски това може да не е пряко свързано с появата на системите HIMARS и други западни оръжия във въоръжените сили на Украйна.

"Ние знаем, че някои части на руската армия не са били вадени от боевете в продължение на няколко месеци и разбираме, че е невъзможно да се изисква нещо от тези хора - обяснява експертът. – Засега не е възможно да им бъде докарана и замяна в достатъчни количества. Разбира се, все още има инерция и руската армия има боеприпаси в наличност, защото съществува задължителното правило при планиране на операциите за ешелонирането на материалните средства. Пробивът ще стане малко по-късно, когато допълнително ще бъдат нанесени редица удари по обекти. Ето тогава противникът ще започне да изпитва дефицит, дори не дефицит, липса на боеприпаси и горива."

Анализаторите смятат, че появата у въоръжените сили на Украйна и на друго западно въоръжение, по-специално самоходни артилерийски установки "Цезар", може допълнително да повлияе на по-нататъшното развитие на военните действия в Украйна. Според френски медии към момента въоръжените сили на Украйна вече разполагат с поне 18 такива установки, с далекобойност до 50 километра.

В употреба в украинската армия вече са влезли и полските самоходни гаубици "Краб". Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни заяви в края на юни, че те вече се използват успешно на фронтовата линия. Общо, според Укринформ, украинската армия има на разположение около 20 „Краб“-а.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

6

fiki

13.07 2022 в 09:18

Сам четеш ли си какви простотии пишеш? 'Надъхване и заблуди' и буквално в следващото изречение 'тактическо отстъпление'.

12078

4

edin slep

13.07 2022 в 02:33

То онези в Кремъл нали се перчат, не воювали с Украйна, ами с НАТО. Да бе, като види човек какво правят украинците с малкото западна техника на руската армия ...

Ами ако им стиска да се пробват срещу Ф35, че дори и срещу новите Ф16, каквито ще купим ние, а срещу Рефал?

Безаналогови били, артилерията на НАТО е по-точна, самолетите са по-модерни, надеждни и дори невидими за радарите им, корабите са също по-добри, НАТО има самолетоносачи и то много, по-добри танкове ...

Иначе преди войната съм гледал по техните канали - ама те за една седмица щели да стигнат даже Португалия, смях, закачки, въодушевление ...

2210

2

fishcake1

12.07 2022 в 20:06

Copium

2051

1

Propaganda

12.07 2022 в 17:15

А представете си подобаващо обучени натовци какво ще причинят на руската сган. Техническото превъзходството е с десетилетия пред безаналоговите раски батали.