Европа роди тероризма си

Валентин Христов 25 юли 2016 в 20:50 10577 13

Честната, реалистична оценка е добро начало на всеки анализ, а днес звучи така – терорът е факт. Винаги е присъствал в новините, но преди беше екзотичен и далечен, а сега близостта на атентатите вече създава хаос и паника, които излизат от ТВ емисиите и влизат в живота като ежедневие. В миналото терорът беше някъде там, където не можеше да наранява, днес ситуацията обаче е различна. Има много коментари и анализи, но повечето пропускат един важен и болезнен въпрос – възможно ли е западният свят сам да роди терора си?

Съвремието на Европа представлява насилие – Франция, Белгия, Турция... Терорът рязко предизвиква гадене и усещането, че нещата вече са извън контрол, а на всеки е ясно, че Европа е новото бойно поле на тероризма – в метрото, площади, стадиони и концертни зали. Войната вече не е между бойци, а оцеляването е въпрос на късмет – погрешното място и време могат да превърнат всеки гражданин в невинна жертва. Фактите – стотици убити и ранени само за броени месеци. Хората стоят шокирани и объркани пред истината, че терористите са родени и израснали в същите общества, които окървавяват. Логичният въпрос е: защо го правят? Защо унищожават общества, към които самите те принадлежат? Искреният отговор е, че тези общества сами създадоха терористите си.

Време е да погледнем на тези агресивни актове като мотивирани от омраза, а не просто атаки срещу враг, с когото трябва да се воюва – няма друга стратегическа цел, освен човешката болка и ужас, която да нанесат. Наивно е да се мисли, че държави като Франция, Белгия или Турция ще понесат някакви военни поражения, просто Европа трябва да приеме, че извършителите на тези зверства са имали много по-дълбока мотивация за стореното. Омразата им е толкова силна, че са готови да жертват живота си, за да наранят западните, либерални и капиталистически общества.

Причината за тази омраза е напълно рационална – обикновени хора, родени в западни общества, толкова мразят същите, че просто искат да ги унищожат. Защо? Ислямът ли е скритата причина? Може би, но случаят на атентатора от Ница Мохамед Булел показва, че допреди няколко месеца не е проявявал особен интерес към религията. Странно е как за няколко месеца успява така да се радикализира, че е готов да погребе над 80 човека. Мохамед Булел не е изолиран случай, а по-скоро симптом на дълбока деградация под влиянието на омразата, зад която радикалният ислям е послужил като катализатор – но нищо повече, защото не би имал това въздействие, ако ненавистта не е била дълбоко вкоренена. Религията е била употребена като оръжие, но причините за екстремното радикализиране са по-дълбоки.

Един от основните белези на Запада е либералната демокрация – място, което дава свободата всеки човек да кове съдбата си, а самореализирането е основен императив. Твърде много хора обаче не успяват да постигнат желаното в конкурентната среда, а за своя неуспех винят цялото общество. И тези обвинения не са безсмислени. Вгледа ли се Европа в себе си, ще забележи, че пропуска нещо важно – има ли сили да признае, че обществата имат своя тъмна страна, която трябва да разбере и промени? След толкова много жертви на тероризма, реалността звучи така – западните общества превръщат много хора в маргинали – асоциални индивиди, които не са приемани и интегрирани в собствения си социум. В Белгия и Франция такива са обикновено потомци на хора от бившите колонии – без особено значение, че вече са второ или трето поколение, те просто не са социално приемани в Европа и това ги изпълва с ненавист, гняв и омраза.

Турция е идентичен проблем – без дългогодишна демократична традиция, а постмодерното хаотично светоусещане е нов феномен за обикновения човек. Силна е съпротивата на хора, които не могат да се впишат в скоростно променящите се условия, което ги превръща в наблюдатели, изтикани в периферията на обществените промени. Така се появява социалното отчуждение – младите отхвърлени хора презират обществото, което ги дехуманизира, и се раждат терористите, които Европа сама създава.

Резонно е да търсим причините за социалното отхвърляне в силната национална идентичност, но влиянието й в мултикултурни и либерални общества е спорно. Обективният проблем е самият социален модел, който впряга хората в постоянно съревнование, където освен победители, има и губещи. Мохамед Булел и други радикализирани младежи са точно тези постоянно губещи. Още по-лошо, те са предварително изолирани заради средата, която обитават – подобните на Моленбек гета. Хиляди младежи са отхвърлени от обществата, към които би трябвало да принадлежат, а тази съдба поражда желание за мъст и разплата. Ето как самите европейски общества произвеждат социални аутсайдери, таящи ненавист към отхвърлилата ги система. В тази отровна среда на сцената се появява радикалният ислям, даващ конкретен образ и форма на омразата, което прави списъците с невинни жертви дълги.

Изход има – да се бори с тероризма за Европа означава да разбере причините, които го провокират. Засилените мерки за сигурност и елиминирането на терористи са важни. Ограничаването на влиянието, което имат радикални религиозни учения е необходима стъпка в борбата, но без да се промени в системата, която превръща голям брой хора в маргинални елементи, всички усилия ще са без резултат, защото изолирането и изтласкването в социалната периферия е коренът на злото.

Превенцията срещу следващи терористични актове трябва да започне с преосмисляне на сегашната системата, в която хората са обществено неангажирани. Нужна е политика, която да подпомага достойното съществуване и развитие на всеки човек като част от обществото, а дотогава са безсмислени надеждите, че омразата да изчезне от само себе си – зловредната почва за поява на нови родени и отраснали в Европа терористи ще е все още там. Крайно време да престанем да улесняваме радикалния ислям.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12050

13

Luben Pandev

01.08 2016 в 16:50

"Странно е как за няколко месеца успява така да се радикализира, че е готов да погребе над 80 човека. "
Отново думи,думи,думи...полиция, гвардия,войска..
Бащите и ходжите трябва да водят кривналите към радикализация в участъка, а не психолози, социални работници и тайни агенти.
Медиите да си затворят устата и да престанат да правят реклама на тероризма, а ако продумат да казват истината - Тези които извършват терор са психопати без име...и толкоз.
Зад цунамито от насилие стоят сили, които го създават и направляват. Срещу тези сили трябва да се води войната каквато заслужават..не думи, думи, думи...

13924

9

ScrewIslam

26.07 2016 в 11:11

Принцесо,

Повтаряш клишета (вече уточнихме, че си повърхностна). А де факто лъжеш.

Ти като пиеш кафе в Лондон, някой гледа ли те отвисоко, щото си лигава българка с руски акцент (ако те объркат де)? Ако си наемаш апартамент някой дискриминира ли те? Лъжеш или от глупост, или от мозъчна слабост (емфаза за всеки случай, ‘щото ти не четеш), или от истерична любов към вниманието.

И аре не ми давай пример със Славой, тоя бошевик с говорни дефекти, съдрани гащи и къргообразни тези. Точи ги на осморки и никога нищо не казва. Започва в точка едно, изсипва тонове л.йна и се връща пак в точка едно пред възхитената аудитория от твои превзети слабоумни колежки. Славой жижек е смърдльо, който ходи с една и съща тениска от 10 години. Преди около 2 месеца смърдя пред една аудитория и им викаше: "Абе тия бежанци верно изнасилват, И КАКВО ОТ ТОВА!"
Мечтай си Славой да ти докара стадо орки да те изнасилват на воля. Но не го споделяй и не ни го давай за пример.

63994

6

Red or Dead

25.07 2016 в 23:52

“““....Европа роди тероризма си....“““““““““

НЕ, НЕ Е ВЯРНО.....“Управляващата“ върхушка на незнайно защо все още наричащия се “Европейски съюз“ е ЕДИНСТВЕНАТА виновница за трагичната участ на Европа, а нещата ще добиват все по-трагичен характер......

Само не знам дали все пак няма да има поне малко въздадена справедливост с един нов Нюрнбергски процес.....

13214

5

XR4

25.07 2016 в 23:20

Я стига! Защо до сега не се е гръмнал нито един индиец или китаец(например). М?

77927

4

El Commandante

25.07 2016 в 22:58

"Спрете им помощите и ще започнат да работят. Тогава ще им остава по-малко време да мислят за глупости."

Taka e.