Три факта. Няколко въпроса. И един призив

Любомир Аламанов 09 август 2022 в 14:15 5232 8

Аламанов
Любомир Аламанов

Факт 1. Да, много хора, които подкрепиха Радев за втори мандат, сега съжаляват. Той ги предаде.

Припомням, че Радев говореше за реформи, за спазване на закона и за отвоюване на държавата от 12-годишен застой. Също и назначи Кирил Петков и Асен Василев в тогавашния служебен кабинет. Днес повтаря опорките на ГЕРБ, бълнува за Газпром и иска да въвежда стабилност в "хаоса след правителството на Петков".

Политиците се променят. Променят си приоритетите. И хората съжаляват, че са гласували за тях.

Факт 2. Да, много хора, които подкрепиха партията на Слави Трифонов няколко пъти, сега съжаляват. Той ги предаде.

Припомням, че партията на Трифонов беше сериозен критик на 12-годишния застой, искаше реформа в съдебната система и пълна отчетност на публичните средства. Днес хората на Трифонов говоря как протестите срещу Газпром са платени, как няма нищо лошо във връщането към руския газ, а самият Трифонов все още не е подал декларация за имуществото си. Да не говорим, че свалиха реформаторското правителство на Петков със смешни измислени мотиви и блокираха абсолютно всички реформи.

Политиците, особено шоумените, се променят. Променят си приоритетите. И хората съжаляват, че са гласували за тях.

Факт 3. Да, имало е хора, които и тогава казваха, че тези политици може да се изметнат и да предадат избирателите си. Но не помня да са давали тогава друго решение.

Даже не помня да е имало друго възможно решение в онзи момент. Както каза тогава един философ: „Каквото имаме, с това разполагаме“.
Но да приемем, че са били прави, че всички заблудени са били в огромна грешка, че всички се извиняват, посипват си главата с пепел, правят си ритуално харакири и с писъци емигрират на Алфа Кентавър.

Въпросите: И какво от това? С какво това ще промени сегашната ситуация? Как поредните разправии ще помогнат да се неутрализира коалицията „Газпром“? Как вътрешните битки кой е бил по-правоверен преди две години, преди една година, преди шест месеца или вчера, ще помогнат да се намери правилния път, за да може да се продължат реформите?

Как вътрешните разправии ще помогнат? Как?

Призив: Остават само два месеца до изборите. По-малко от два месеца. Докато демократично мислещите се делят на „тогава знаели“ и „чак сега разбрали“, ГЕРБ, ДПС, Възраждане и всички останали яростно провеждат предизборни кампании. Плашат хората, насаждат страх, готвят се да управляват. И изобщо не се интересуват кой какво е казал преди време.

Затова, вместо да се самоизяжда с поредна порция вътрешни обвинения „какво щяло да бъде евентуално по-добре“ преди две години, демократичната общност е препоръчително да се стегне, да намери сили и да продължи напред. Вместо да говорят пак за Радев и кой как го бил подкрепил, има много положителни неща, които да се разказват на масовата публика: постигнатото от кабинета Петков, спрените кранчета на мафията, добри законодателни инициативи в Парламента, скъсване със зависимостта от източното чудовище и още много. Това трябва да се говори.

* Показване на позитивите трябва, негативите има кой да показва.
* Конструктивизъм за бъдещето трябва, разделение за миналото всеки може да използва.
* Преброяване на приятелите трябва, враговете сами се разкриват.

По-малко от два месеца, нали помните…

Б. ред. - Любомир Аламанов е един от най-известните пиар специалисти в България. Текстът е от фейсбук профила му. Препечатваме го с негово разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

8

Niko Kolev

10.08 2022 в 07:05

Ехааа, ГЕРБ-е-РЕБЯТАТА налазили форума на Офнюз.

-60

7

офф бее

10.08 2022 в 00:49

Е, то тия двамата(тримата) отдолу няма как да го харесват Аламанов - те са в другия лагер.
ДГД

1035

5

Niko Kolev

09.08 2022 в 21:45

Не знам кой се е надявал Радев да е нещо различно от руска матрьошка. Опитва се да седи на два стола, но си е руско прокси. Има много общо с боекоо. За жалост, в България това се харесва.

2073

3

Johnny B Goode

09.08 2022 в 17:39

Един рашистки и един гербджийски титан на форумната мисъл са си дали тежката оценка вече.
Автторът може само да си посипе главата с пепел.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки