Радев последва урока на Тръмп и неговия Туитър

Доц. Георги Лозанов 06 февруари 2017 в 11:08 8284 5

Доц. Г. Лозанов

Европейската комисия съобщи, че от лятото таксите за роуминг в Европейския съюз отпадат. Оптимизмът, разбира се, не е в това, че ще спестим някое и друго евро, а че развитието на технологиите, независимо от ръмженето на идеологиите, продължава да либерализира Европа. Позволява на хората да общуват помежду си над оградите, които политиците строят или се канят да го направят. По възможност с поръчка на приближени фирми.

И още една оптимистична новина – вестник „Култура”, с който имам привилегията да съм свързан повече от четвърт век, стана на 60 години. Оптимизмът тук е, че той оцеля въпреки отдалечеността си, а често и в откровената си съпротива и срещу претенциите на властта, и срещу принудите на пазара. Така че да има място, от което гласът на българската интелигенция да звучи, незаглушаван от сменящите се конюнктури.

Проблемът е: тя има ли нужда от такова място? Имаше ли мисия през прехода и успя ли да я изпълни? А и въобще, доколко днес можем да говорим за интелигенция.

От 2010-а Първи февруари е обявен за Ден на жертвите на комунизма. Но това сякаш само увеличава историческата печал, защото го отбелязват главно стапящите се по биологични причини членове на организациите на репресираните. Паметта за жертвите е оставена на самите жертви.

Чувството за неудовлетвореност тази години изби в обвинения към президента Радев, че не е присъствал на събитието. Струва ми се, че в тях има подтик към политическо лицемерие. Няма защо, а и няма как да отменим границата между българското ляво и българското дясно, нито да караме президентът да крие собствената си политическа природа, към което той и без това има склонност. Проблемът му не е, че не се включи в събитието, а че се включи с пост във Фейсбук. Урокът на Тръмп и неговия Туитър. Ако искаш да кажеш нещо, без да отговориш на въпросите, които поражда, кажи го в социалните мрежи.

Докато тук най-после се преборихме за машинно гласуване, холандците вече се отказват от него, защото се боят от хакерска намеса на чужди държави. Спомената е Русия. Всеки със страховете си – техните са от външни сили, нашите са от нас самите.
Но друго е по-важно. Твоят компютър отдавна не е твой, откраднат е и невидимият му крадец може да промени всичко, включително и резултата от изборите. А това значи хода на историята.

Какво остава за мисленето на тъй наречения обикновен човек. Информацията и журналистиката са набутани в ъгъла, пропагандата е превзела интернет. Единствената възможна защита от нея е изобличаването й, изследването й, класифицирането й... Работата на експертите все повече заприличва на тази на детективите.

И накрая една вкусна тема от тази седмица, а и от много други. Вече се храним с очите. Приготвянето на храната се е првърнало в спектакъл, който ни залива отвсякъде. Рецептите от бабите са потънали в прах, готвачите са станали зведи, подобно на моделиерите и налагат висока мода в готвенето. Кулинарната култура с лекота измества интереса към останалите. Защото е по-лесна за смилане. Защото няма добри и лоши, а само добри. И защото засега поне нито един шеф не се е кандидатирал за президент.

Коментарът на доц. Георги Лозанов за темите от седмицата е от авторското му предаване „Необичайните заподозрени“ по Bulgaria ON AIR.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

5

KumaLisa

06.02 2017 в 13:27

Така е, като ви е шубе всичките, да гласувате явно. Страх ви е, че после ще дойде оня с бухалката. Ми като ви е страх, яжте дървото. Правилният изход е ЯВНО ГЛАСУВАНЕ и официални списъци с резултатите (поименно, или по ЕГН). Хакерите (български, руски, китайски, американски и каквито и да са) да го духат. Нищо не може да хакнат и ако хакнат, то ще се види точно какво са хакнали. И ще си го коригираме веднага. Защото ще е публично и всеки ще вижда. Ама ви е шубе да гласувате явно. Това е проблемът.

42250

4

Denis Rizanov

06.02 2017 в 12:23

Сектантите, що така? Като няма аргументи само злост под формата на минуси ли? Капути нещастни. Кое не ви харесва? Я какъв хубав лозунг съм ви избарал. без пари, подарък!

42250

3

Denis Rizanov

06.02 2017 в 11:44


Ръчното броене на бюлетините - пирон в ковчега на руските хакерски атаки!

Като няма за какво друго да се хванете освен за палците да ви подаря един лозунг на тукашните сектанти от НЕпартията на кафевите ДС-Барите и платформата на бойкикиев.

42250

2

Denis Rizanov

06.02 2017 в 11:40

Всъщност на изборите холандците ще броят хартиения носител от "електронното гласуване". Вместо да пуснеш бюлетина, на която собственоръчно "си му турил кръста" на избрания от теб кандидат/партия/коалция ще пуснеш в урната разпечатка на същото от "машина", на която под формата на баркод е отразено същото, но без 100% възможност ти лично да се увериш, че това е така!
За да си напълно сигурен тази разпечатка трябва да прокара през четец.
А в същото време Сеймен Рувхоф се изправи пред RTL и в прав текст каза следното: "обикновен iPad има по-добра защита от холандската избирателна система". Затова сега навсякъде ще броят ръчно гласовете.
Отделен въпрос е, че в Холандия право на глас имат малко под 13млн души, а Парламентът им е... 150места.

12038

1

косата

06.02 2017 в 11:16

Всъщност холандците ползват електронно, а не машинно гласуване и не се отказват от него, а от електронното броене на гласове ... не били компютри, били компоти :)