Последната мисия на Обама

Последната официална визита на Обама в Германия беше планирана просто като среща между приятели. Но победата на Тръмп промени всичко: в Берлин Обама очевидно преследваше една последна политическа цел

DW - Сабине Кинкарц 19 ноември 2016 в 12:42 4762 7

Барак Обама харесва Ангела Меркел. Нещо повече: той истински я цени. И не го крие. Видяхме го преди шест месеца при последната му визита в Германия, видяхме го и сега в Берлин, когато по време на прощалното си посещение Обама заяви в прав текст, че през последните осем години не е имал по-надежден партньор от германската канцлерка Ангела Меркел. За него тя е съюзник и приятел. И "германците би трябвало да я ценят високо", заяви Обама.

Да, вярно е, че американците са прочути със своя ентусиазъм. За тях всичко е грандиозно, прекрасно, възхитително. Но, първо, Обама определено не е човек на преувеличенията. И второ, да си припомним, че след избора на Доналд Тръмп вестник "Ню Йорк Таймс" окачестви германската канцлерка като "последния защитник на свободния Запад".

Накъде върви светът?

В САЩ вече всичко е решено. Но не и в Европа - през 2017 година предстоят избори във Франция, Холандия и Германия. И в трите страни десните популисти са във възход. Марин льо Пен, Герт Вилдерс и Фрауке Петри са във възторг от победата на Тръмп, а заедно с тях се радва и руският президент Путин. Британците пък ще излизат от ЕС, а Найджъл Фараж вече посети Доналд Тръмп в Ню Йорк.

Така ли изглежда политическото бъдеще? Популисти ли ще определят съдбата на света от 2017 година нататък? Барак Обама не иска да се примири с подобна перспектива. Преди изборите в САЩ той предупреждаваше за опасностите, произтичащи от евентуална победа на Доналд Тръмп. Сега обаче му се налага да подбира думите си. Защото предаването на властта трябва да протече дисциплинирано и гладко. Такива са правилата на демокрацията. А тя е силна, заяви американският президент. Сякаш искаше да каже, че Америка е оцелявала и в по-трудни времена.

Но отвъд ограниченията, които му налага въпросното дисциплинирано и гладко предаване на властта, Обама очевидно преследва една последна политическа цел. Той иска да спаси това, което все още не е безвъзвратно загубено - и залага в тази битка на Ангела Меркел. Тя според него е човекът, който може да спомогне за ограничаване на очертаващите се щети в световен мащаб. Иначе казано: който знае как да се държи с Путин, може би ще се изправи смело и срещу Тръмп. За да интерпретираме правилно похвалните думи на Обама по адрес на Меркел, трябва да имаме предвид именно това. Отиващият си американски президент залага на Меркел и иска да я окуражи да се кандидатира отново за канцлерския пост. А към германците отправя призива да ценят заслугите на канцлерката си. Знаейки много добре, че през последната година популярността на Меркел претърпя срив, Обама заяви: "Ако живеех тук, сигурно щях да гласувам за нея".

Меркел Четвърта?

А самата Меркел? За нея знаем, че е човек, който видимо не се впечатлява от хвалебствени слова. А и похвалите на Обама са свързани с много тежко бреме. Дали след 12 години на канцлерския пост Меркел има изобщо сили да защитава свободния Запад и да се изправи срещу политици като Тръмп, Льо Пен, Вилдерс, Ердоган и Путин? Засега Меркел още не е обявила дали иска да се кандидатира за четвърти мандат. Но със сигурност е наясно, че трябва да вземе това решение съвсем скоро.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

8

SC

20.11 2016 в 10:08

Па, щом се обичат, да се вземат.

25665

5

Victimized

19.11 2016 в 15:36

Хюсейн не помохна на Хилъри с постоянните си агитации, ако германците са поне малко умни, няма да помогне и на тази бабичка. Украйна се представя като световен проблем, а то не е така, мигрантската криза ни се представя като заслуга на диктатора Асад, а виновни са черния и натовските агресори. Политиците станаха много долни, ама журналистите сте май по-долни....

77927

1

El Commandante

19.11 2016 в 13:10

"той истински я цени"

Предполагам затова и подслушва телефона, да не земе да му кръшне случайно.

А как се справя Меркел с политици като Ердоган всички видяхме-кюлотите доле, стойка Гъ и звука Ъъ.

Изобщо, шнела шнела, вундаба.

А най-доброто което може да направи черния шебек е да вземе една от ракетите против градушка на Крушарски, да си я забие отзад и да запали фитила....