Quantcast

Първан Симеонов: От задължителния вот ще избуят радикални и антисистемни играчи

Юлиан Христов Последна промяна на 06 юни 2014 в 15:05 10191 23

Един задължителен вот може да доведе до появата на всякакви радикални и антисистемни играчи. 

Това каза пред OFFNews политологът Първан Симеонов от "Галъп". Той коментира предложението на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължително гласуване. Идеята беше подкрепена и от ГЕРБ. 

"Ако има задължителни избори, има една много сериозна маса хора, които ще вземат решението за кого да гласуват не в последните дни, а в последната секунда, което прави резултата много трудно прогнозируем. Второ, ако има задължителни избори, ще има много хора, които ще търсят опция да гласуват с гняв срещу всички, особено може би провокирани от факта, че са задължени да го правят. Тогава могат да избуят всякакви радикални, популистки, антисистемни играчи. Могат да се родят политически чудовища. Трето е финансовият аспект на въпроса и изискването за поддържане на една администрация, която да следи за санкциите. Четвърто – когато няма доверие в политическата прослойка, малко странно изглежда това да задължиш хората да отидат да гласуват и да избират измежду тази политическа прослойка", коментира Симеонов.

Според него задължителното гласуване "отваря кутията на Пандора", защото това ще провокира отново темата за мажоритарен вот, за промени в Конституцията, за броя на депутатите в парламента и т.н.

"Всичко това са формални, процедурни решения, а ние имаме съдържателен проблем, проблем по същество и той се казва "икономика". Ние трябва да мислим за икономиката и производителността си, за образованието, за човешкия капитал. Това са проблемите. Всичко останало е политика", коментира политологът.

По думите му задължителното гласуване е удар предимно по партиите с твърд електорат. 

"Задължителното гласуване е удар както срещу избирателите на ДПС, така и срещу избирателите на БСП. При по-висока активност олекват онези партии, които разчитат на твърдо ядро. Така че в известен смисъл, да, това е натриване на носа на ДПС. Станишев буквално каза на ДПС: „Ок, потъваме, обаче потъваме заедно. От вас нищо няма да зависи, а ние може да се разберем с ГЕРБ, Бареков ни подкрепя“. Станишев каза: "Ние можем да ви елиминираме от играта, от желанието ви да бъдете диспечери в българската политика". Само че, това решение, може да навреди на самата БСП и си мисля, че това е по-скоро личен емоционален акт на Сергей Станишев, отколкото позиция на самата партия БСП. Мисля си дори, че част от БСП ще застане срещу лидера си по тази тема, защото ще осъзнаят, че това е неприятно и за самата БСП", обясни политологът. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2014 в 15:38

Господин политологът или социологът ще е затруднен да прогнозира! Голям праз! А чел ли е Биографията на Буров? Там пише едни нещица....прочетете ги внимателно! Още преди изборите е решено кой ще управлява. Народовластие?! Имало го е по времето на Перикъл, когато имащите право на глас са пускали плочки с името на най-омразния политик. Същият е изгонван за 10 десет години и завърнал се в Атина, не е можел да е повече нити избиран, нито избиращ! Явлението се нарича остракизъм. Така, че в сегашната плутократска система дали ще гласуваме задължително в стил "елате хиляди младежи" или ще си бъркаме в носа е без значение! Разберете го и спрете да пишете глупости! Ключът от бараката е другаде! Дали ДПС е законна или не, щото и там, ако се прочетат едни протоколи, на доста хора ще им светне въпросче в главите! Впрочем, кога се ходи да се харчи БВП в братска Гърция, е хубаво и да се прочетат а и видят някои неща, например как изглежда границата с Турция. После погледнете нашата и ще ви се доплааче!

07.06 2014 в 12:17

Много хора НЕ гласуват, защото са отвратени и обезверени. Чувстват се безсилни, защото ТЕ НЯМАТ политическо представителство. А нямат политическо представителство, защото изборните правила са направени нарочно така.
Мислете в посока, как да мотивирате негласуващите да гласуват, а не как да ги задължавате.
Когато един човек знае, че гласът му няма да бъде разпределен служебно за някоя партийна клика, когато знае че от него зависи нещо, то той ще бъде активен да се волеизяви!

07.06 2014 в 11:42

Ако не си Бюреков и зад теб не стои някой олигарх, групировка, банка или чужда държава, Газпром или ЦРУ - НЯМА начин да направиш партия.
Големият проблем е в обезверяването на хората, които НЕ гласуват, НО ИСКАТ!
Сегашната псведо-демокрация е пълна с нарочни пречки към истинско представителство(защото демокрацията е точно това!)
Нещо съвсем просто: в БГ има близо 6,5 млн. избиратели, които трябва да бъдат представени от 240 народни представители! Задача за 5 клас: 6,5 млн./240 = 28 000 гласа в национален мащаб!
% бариера обслужва статуковото. Премахването и е един от начините да бъдат стимулирани гражданите да гласуват и да се самоорганизират.
Иначе, който иска да е тъп, безволеви и има желание да го водят носа и някой друг да решава вместо него - ДАЙТЕ му го!
На сила хубост НЕ СТАВА!
Наистина, задължителното гласуване ще намали много тежеста на сегашните партии, ще накара много хора да се замислят макар и насила, но няма да реши опорочената представителност.

06.06 2014 в 23:27

Промяна на изборния кодекс не може да се прави по-малко от година преди избори. Иначе влече глоби по Венецианската конвенция.
Това означава избори най-рано март-април догодина.
Станишко се опита да изпързаля всички.
Колкото до брътвежите в статията, Белгия, Люксембург, Австралия, Кипър, Сингапур са със задължителни избори, с реално прилагане на санкции. Плюс това още 20-ина държави.
Аргументите им са точно обратните на посочените в статията. Опитът на тези държави е 100-годишен и нищо такова, каквото се описва като апокалипсис, не се е случвало там, тъкмо напротив. Това е гаранция, че няма да може една малка партия и едно малцинство с нечестни практики да рекетират и изнудват мнозинството.

06.06 2014 в 21:56

Това ли му е курсовата работа на този политолъг. Мирише, много и от далеко! Мирише на сарайски изпражнения. Ами ако има задължителен вот тя картината няма да се промени тотално, защото близо два милиона избиратели, които не са в страната, няма как да ги контролираш. Но пък за тези, които сме тук, трябва да е задължително и тогава тези четири мижави процента за много от партиите ще се видят непреодолимо препятствие, защото едно са те при 2, 5 млн. гласували, съвсем друго при четири. А ако се сложи и още един процент, то тогава нещата направо стават бягане на 100 м. под девет секунди. Направо казано, задължителното гласуване може да има много кусури, но ще има поне едно добро - ще премахне веднъж за винаги от полето на политиката партията на Държавна сигурност. Дай боже да не се обади някоя черна котка в последния момент, че Станишко да не се отметне. Не трябва референдум. Трябва промяна в изборния закон, където да пиши ясно и точно: Гласуването е задължително за граждани, които имат право на това. ДПС трябва да си замине, за да може политиката да придобива български характер и да обслужва български интереси. А за да се случи това, трябва днешните комунисти да си сменят чипа в бетонните глави и да изхвърлят от партията си всички онези, с дефектно политическо съзнание, като Станишев, Първанов, петков, Овчаров и други, а заедно с тях и приятелите на играещия ролята на Президента, като Прокопиев и подобните нему. Разбира се, че за да има място за една нормална политика и Бойко трябва да отстъпи, заедно с адютанта си, една крачка встрани - за благото на изтерзаната ни държава.

06.06 2014 в 21:41

"Един задължителен вот може да доведе до появата на всякакви радикални и антисистемни играчи."

/разбирай - ужас, страшно е, минаваш на кремък и суха трева, за да запалиш цигара /

На "политолога" Първан Симеонов, лъзган яко от неоеничарите на рефорарморския блок и медията им Офчарнюс, му го давам на цялата фамилия, до 9то коляно.

06.06 2014 в 19:51

тоя какви ги пише защо не напише че ако има задължителни избори примерно има голяма вероятност ДПС да изхвръкнат от властта най-накрая, или че това би бил най-демократичния вот тъй като участват 100% от имащите право на глас,нали все пак това е демокрацията клас народен. Какво ми пише че от гняв че са ги накарали да гласуват хората щели да гласуват за антисемитски организации или блаблабла и какво значи като няма доверие в политическата прослойка ами да няма обаче дали е задължително или не гласуването тази прослойка пак ще дойде на власт!!!! и по-скоро със задължителното гласуване част от тази прослойка визирам ДПС има шанс да си замине!!!! то хубаво да лижеш гъза на тия къде ти плащат да го правиш ама и толко не бива като този господин който е писал статията.....

06.06 2014 в 17:51

Платен боклук .

06.06 2014 в 17:14

"Ние трябва да мислим за икономиката и производителността си, за образованието, за човешкия капитал. Това са проблемите. Всичко останало е политика."

Ето точно тези проблеми са породени заради калпава политика. Ще трябва пак тя да ги оправи. Ако тези политици не могат (или не искат), антисистемните ще докарат други. Което е чудесно.

Ако е проблем това, че социолозите не могат да прогнозират резултатите, то тогава аз съм двойно ЗА задъжлителното гласуване. Така няма да имат шанс да манипулират нагласите на хората с тезата, че глас за малка партия е загубен поради това, че не е прескочила прага.

06.06 2014 в 16:58

Първане, така е при демокрацията . А ни е сме в самия и зародиш. Тези 25 г. Какво родиха? ; Политици и бизнесмени; ,които в едно нормално общество, щяха да бъдат шофьори в наркооп. Не се ли върнем към традиционните човешки ценности и добродетели, те да са в основата на обществото , сме загубили играта, каквито и промени да правят в изборния кодекс