Първан Симеонов: От задължителния вот ще избуят радикални и антисистемни играчи

Юлиан Христов 06 юни 2014 в 15:05 11029 23

Един задължителен вот може да доведе до появата на всякакви радикални и антисистемни играчи. 

Това каза пред OFFNews политологът Първан Симеонов от "Галъп". Той коментира предложението на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължително гласуване. Идеята беше подкрепена и от ГЕРБ. 

"Ако има задължителни избори, има една много сериозна маса хора, които ще вземат решението за кого да гласуват не в последните дни, а в последната секунда, което прави резултата много трудно прогнозируем. Второ, ако има задължителни избори, ще има много хора, които ще търсят опция да гласуват с гняв срещу всички, особено може би провокирани от факта, че са задължени да го правят. Тогава могат да избуят всякакви радикални, популистки, антисистемни играчи. Могат да се родят политически чудовища. Трето е финансовият аспект на въпроса и изискването за поддържане на една администрация, която да следи за санкциите. Четвърто – когато няма доверие в политическата прослойка, малко странно изглежда това да задължиш хората да отидат да гласуват и да избират измежду тази политическа прослойка", коментира Симеонов.

Според него задължителното гласуване "отваря кутията на Пандора", защото това ще провокира отново темата за мажоритарен вот, за промени в Конституцията, за броя на депутатите в парламента и т.н.

"Всичко това са формални, процедурни решения, а ние имаме съдържателен проблем, проблем по същество и той се казва "икономика". Ние трябва да мислим за икономиката и производителността си, за образованието, за човешкия капитал. Това са проблемите. Всичко останало е политика", коментира политологът.

По думите му задължителното гласуване е удар предимно по партиите с твърд електорат. 

"Задължителното гласуване е удар както срещу избирателите на ДПС, така и срещу избирателите на БСП. При по-висока активност олекват онези партии, които разчитат на твърдо ядро. Така че в известен смисъл, да, това е натриване на носа на ДПС. Станишев буквално каза на ДПС: „Ок, потъваме, обаче потъваме заедно. От вас нищо няма да зависи, а ние може да се разберем с ГЕРБ, Бареков ни подкрепя“. Станишев каза: "Ние можем да ви елиминираме от играта, от желанието ви да бъдете диспечери в българската политика". Само че, това решение, може да навреди на самата БСП и си мисля, че това е по-скоро личен емоционален акт на Сергей Станишев, отколкото позиция на самата партия БСП. Мисля си дори, че част от БСП ще застане срещу лидера си по тази тема, защото ще осъзнаят, че това е неприятно и за самата БСП", обясни политологът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!