Мнението на спелеолозите: Станало е срутване, водата на Искрецка река скоро ще потече пак

Владимир Йончев 16 август 2022 в 17:11 25574 0

Изворът на Душника

Снимка Венци Мицов

Изворът на пещерата Душника, който внезапно пресъхна на 15 август

Подземно срутване е най-вероятната причина за изчезването на извора на Душника, който захранва Искрецка река, коментира пред OFFNews легендарната спелеоложка и геофизик Мария Златкова. Тя е пещернякът, който най-дълго е работил в района на Понор планина и го познава най-добре.

Пещерата Душника отводнява огромен карстов район. Тя събира водите на 13 или 14 реки, които потъват във въртопи на много километри на север и всички излизат през извора между селата Искрец и Брезе, който внезапно пресъхна вчера.

Това не е първото внезапно пресъхване на извора. При земетресението в Своге в началото на 80-те години изворът също пресъхна. Водата се появи отново след около 24 часа. От стари хора знам, че това се е случвало и преди, макар и много отдавна, разказа Златкова.

За нас пещерняците е добре известно, че Душника представлява огромна пещерна система, една от най-големите в България, с огромни обеми вътре под земята. Вероятно е станало срутване на скални маси, които са запушили пътя на водата. Най-вероятно е то да е предизвикано от земетресение, но е възможно да стане и без земетресение. Сега обемите вътре под земята се пълнят с вода. Никой не може да каже колко точно време ще отнеме да се напълнят и да прелеят на новополучилия се бараж, но ще е броени дни. Със сигурност известно време водата ще е много мътна, после ще започне да се избистря.

Помолихме Златкова да коментира и подозренията, че деривацията, която отклонява водите от Понор в северна посока към Петрохан, може да е причина за пресъхването.

Нейното мнение е, че това едва ли е възможно. Със сигурност деривацията може да е причина за намаляване на водите. Но под нея продължават да текат много реки - Понор, Крива река, Перачка бара, Магарещниците, Студена река, която е много голяма, още повече че в събота валя дъжд.

Според нея по-интересно е какво се случва с Водната пещера при Церово - другият голям извор, който отводнява Понор планина. Ако той пресъхва, може да се окаже, че положението е доста по-интересно от геоложка гледна точка, коментира Златкова.

Видеорепортаж и снимки от пресъхнала река

Абонирайте се за канала на OFFNews в You Tube

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови