37 учители от НГДЕК подадоха заявления за напускане (видео)

OFFNews 06 март 2015 в 17:03 13816 31

Сградата на Класическата гимназия на ул.

Снимка OFFNews

Сградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

37 преподаватели от Националната гимназия по древни езици и култура подадоха заявления за напускане в деловодството на училището днес.

Информацията беше потвърдена пред OFFNews от няколко от учителите, които са подали оставките си.

Изпълняващата длъжността директор Мариела Папазова също е обявила пред своите колеги решението си да напусне училището. Единствено нейната оставка не се подава в деловодството на училището, а пред министъра на културата Вежди Рашидов, който днес не беше в министерството да я приеме.

Според самите учители, след като са подали оставките си, те са отишли в Министерството на културата, където са се срещнали и разговаряли с Румен Джуров, представител на МК, отговарящ за учебните заведения към министерството. Пресцентърът на МК каза, че няма информация за такава среща.

"Към момента нямаме информация да са подавани оставки. Министър Рашидов е поканил ръководството на училището на среща другата седмица. Той се срещна с учители и родители и вчера", каза Радка Петрова, говорител на МК.

Родители разпространиха информацията, че 180 деца смятат да се отпишат от Класическата гимназия. Учители опровергаха тези слухове.

"Процедурата за отписване на ученик е по-сложна и досега няма подадено нито едно заявление", каза преподавател от училището.

Преподавателите са заплашили, че ще сезират Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за злоупотреба и кражби при ремонта за над 2 милиона лв. на сградата на НГДЕК на ул. "Баба" в ж.к. "Модерно предградие", заради който започнаха дрязгите. 

До днешната ескалация на ситуацията се стигна, след като вчера почина учителят по немски Бойко Атанасов. Днес ученици и учители се събраха в църквата "Св. св. Кирил и Методий" до 13-о СОУ на Женския пазар на заупокойна молитва в негова памет

Поклонението пред тялото на преподавателя ще бъде във вторник в църквата "Свети Седмочисленици" от 12:30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!