Междинните избори в САЩ: какво означават резултатите за Тръмп?

OFFNews 08 ноември 2018 в 10:44 2898 0

Демократите най-накрая успяха да се доберат до някаква власт в правителството на САЩ, пише Би Би Си в анализ на резултатите от междинните избори в САЩ. Вотът бе първият голям електорален тест за Доналд Тръмп след влизането му в Белия дом. 

През последните две години американският Конгрес бе приятелски настроен към Тръмп - в повечето случаи Конгресът подкрепяше думите и делата му, почиташе политическите му приоритети и беше почтителен в надзорната си роля, обобщава авторът.

След два месеца обаче, когато Демократите поемат контрола над долната камара, ще настъпят определени промени.

Камарата на представителите, която гласува строга миграционна политика, отмени Обамакеър и оряза бюджета на социалните програми, докато беше в републикански ръце (въпреки че много от тези промени бяха прокарани в Сената), сега ще започне да предлага повече прогресивни идеи.

Сега е ред на Демократите да наблюдават как усилията им пропадат в Сената, но все пак най-накрая ще имат платформа да покажат какво биха направили с целия Конгрес в ръцете си - и, може би, президентството през 2020, добавя Би Би Си.

По-притеснителното за Тръмп обаче е, че Демократите най-накрая могат да направят нещо във връзка с критиките си към администрацията му. 

Разузнавателната комисия на камарата, която проведе разследване по обвиненията за руска намеса в президентските избори през 2016, ще бъде контролирана от острия критик на Тръмп Адам Шиф, който се е зарекъл, че ще разгледа обстойно финансите на президента.

Вероятно е и данъчните декларации на Тръмп - Светия Граал за най-върлите му противници - скоро да бъдат публично обявени.

Други членове на администрацията също е възможно да станат обект на остра критика. Министърът на вътрешните работи, Раян Зинке, може пръв да попадне в полезрението на Демократите, след като имаше обвинения, отправени към него, че е предприел действия в държавната си роля, които са облагодетелствали бизнес интересите му.

Тук идва възможността и за импийчмънт. 

Обикновено мнозинство в долната камара е всичко, от което Демократите имат нужда, за да започнат процес по импийчмънт.

Досега водещите представители на Демократическата партия в Конгреса не са се фокусирали върху това като възможност. Ако обаче специалният прокурор Робърт Мюлер предаде доклада си върху обвиненията за съглашателство между руските власти и кампанията на Тръмп идните дни (седмици или месеци) и той съдържа изобличаваща информация, това може да се промени.

Въпреки всичко това обаче, има и добри новини за Републиканците - те успяха да увеличат мнозинството си в Сената, като това им дава възможността да прокарат номинациите за още съдии на федерално ниво. Тръмп вече е назначил 84 съдии, в това число и двама във Върховния съд. Демократите ще прекарат следващите две години, надявайки се, че четиримата им съдии ще останат в добро здравословно състояние.

При това положение ще е и по-лесно за Републиканците да одобряват нови назначения по висшите етажи на администрацията, които щяха да бъдат забавени или отказани, ако Демократите бяха поели контрола над горната камара.

Вероятно поради тази причина Тръмп пое инициативата да освободи главния прокурор Джеф Сешънс - сега ще е доста по-лесно за президента да назначи желан от него кандидат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови