Кой е фаворитът за патриарх? Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews

Владимир Йончев 21 юни 2024 в 17:49 4679 1

Доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews

Врачанският митрополит Григорий изглежда най-авторитетният кандидат за следващ български патриарх, коментира в студиото на OFFNews преподавателят по Нравствено богословие в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Константин Нушев.

Той подчерта, че Григорий още веднага събра необходимото доверие на митрополитите, за да бъде издигнат за канидат на предстоящия избор. За него гласуваха 11 от всичките 14 митрополити, които участваха в избора на тримата кандидати, измежду които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх.

42 гласувания бяха нужни за останалите двама канидати - Ловешкият митрополит Гавраил и Видинският Данаил, за да съберат изискуемите 2/3 от гласовете. Дори има спор дали и след 42 тура те успяха да ги съберат, защото строго погледнато над 2/3 от 14 гласа означава да се съберат 10 гласа. Но след като стана очевидно, че това не може да се случи, беше прието компромисно, че и 9 гласа са достатъчни, макар че те се равняват на само 64%.

И Гавраил Ловчански и Данаил Видински са известни със тесните си връзки с Московската патриаршия и са ги демонстрирали многократно. Гавраил е получил богословскито си образование в Москва. Данаил пък се прочу с това, че прескачайки Светия синод и Българския патриарх написа писмо до гръцките църкви против решението на Вселенската патриаршия да признае Украинската църква за независима (какъв е спорът между Руската и Украинската църква - виж тук).

Митрополит Григорий е получил богословското си образование в Атина. За това колко е уважаван от колегите си говори и фактът, че след смъртта на патриарх Неофит именно той беше избран за негов заместник до провеждането на избора. В политическо отношение минава за неутрален.

Има силен натиск от български политици с проруски възгледи да поставят угоден на Москва патриарх на престола. Изборите са тест за българската църква дали ще се подаде на руския натиск или ще съхрани независимостта си, коментира преподавателят по богословия.

Целия разговор можете да видите тук и не забравяйте да се абонирате за канала ни в YouTube.

В канала на OFFNews можете да видите и интервютони със зам.-декана на Богословския факултет доц. Светослав Риболов, с когото си говорим дали идеологията за "руския свят" ("русский мир") има нещо общо с православието или е ерес.

    Владимир Йончев

    Владимир Йончев е главен редактор на OFFNews. Завършил е НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ" и специалност философия в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е във вестниците "Новинар", "Стандарт", "Телеграф" и "Македония". Носител на наградата "Черноризец Храбър" за журналистическо разследване.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови