Как така за комунизма има време, а за референдума няма?

Страхил Ангелов 03 декември 2016 в 11:28 11292 12

Страхил Ангелов
Страхил Ангелов

Мажоритарна избирателна система може да доведе до създаване на класа от супер богати хора, които провеждат политически кампании с една-единствена политическа цел: да увеличат печалбите си. Тъй като корпорациите и отделните олигарси имат милиони пъти повече ресурси в сравнение с обикновенните хора в България, мажоритарната система ще бъде най-добрата, която може да се купи с пари. От друга страна ръководствата на традиционните партии у нас от много отдавна спят в едно легло с олигархията и крупния капитал и безпрекословно изпълняват волята на богатото малцинство. Поради това от край време се редят листи с послушници, които да гласуват както им бъде наредено и те безпрекословно да изпълняват.

Изпълняват, защото в по-голямата си част това са невзрачни фигури, които никой не би подкрепил и за домоуправител, а камо ли за депутат, в реални условия, каквито би създала мажоритарна система. Така че си струва да се опита с нещо ново, след като старото доказа непригодността си.

Тези разсъждения обаче вече нямат никакво значение, тъй като на проведения референдум хората масово гласуваха за промяна на избирателната система. Сега всички парламентарно представени партии трябва да се съобразят с решението на суверена, а не да демагогстват, че сме гласували по един или друг начин от невежество. Не невежеството е причината за това гласуване, а повсеместното отвръщение на българския народ от това, което му предложиха т. нар. "системни" партии през всичките тези години.

Това отвръщение се подсилва от демонстративното нежелание резултатът от всенародното допитване да бъде разгледано в пленарна зала, въпреки че парламентът не се саморазпусна, а продължи да законодателства. Наглостта на тези хора премина всякакви граници с твърдението, че няма време за подобно разглеждане. Но намериха време да разгледат закона за движение по пътищата или инкриминирането на отдавна несъществуващия комунизъм, което даде трибуна на безпътници като Методи Андреев да "ораторстват" цял ден. За волята на българския народ, и то на много голяма част от него, произнесла се по такъв важен въпрос като избирателната система обаче време няма!

Другата широко лансирана теза от "слугите на народа" и защитници на демокрацията е, че този парламент не е легитимен да взима толкова важни за бъдещето на България решения. Това не е далече от истината и при това положение не трябва да стоят повече там, а да гласуват разпускането си под формата на "ваканция" и да се съберат за традиционната снимка в деня, в който Радев встъпи в длъжност и издаде указ за разпускането на това Народно събрание. Ако обаче не го сторят, да бъдат така добри да вземат решение по въпросите от проведения референдум, а не да ползват трибуната на българския парламент за поредната нечистоплътна предизборна кампания. В същото време господата "народни" представители се оказаха легитимни единодушно да си гласуват 11 лева субсидия в закона за държавния бюджет за 2017 година, въпреки, че 2 516 791 българи им казаха, че 1 лев им стига. Тази безпардонност наистина буди отвръщение и това е тенденция, която тепърва ще се задълбочава.

С отказа си да се произнесе по въпросите от допитването 43-тото Народно събрание детронира демокрацията като такава и делигитимира всички политически партии, излъчили свои представители там. Никой до момента не си е позволявал толкова нагло и безочливо, открито да погази волята на повече от половината граждани на България. Явно желанието на политическата класа е общественото внимание да бъде отклонено от други събития, инспирирани до голяма степен от самата нея и референдумът по един естествен начин да отиде в царството на забвението. За това голям принос има и т. нар. независима и безпристрастна журналистика, която от години обслужва тези, които редят листи и епроветки в лабораториите за политически инженеринг. Този път обаче разочарованието и гневът са толкова големи, че това няма да се случи, а всички тези наглеци ще бъдат делигитимирани на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

И в заключение, след като Борисов твърди, че подкрепя мажоритарната система, нека ГЕРБ, като най-голяма парламентарна група, чийто член е председателят на НС, да внесе законо-проекта за нейното въвеждане. По този начин всички ще разберем кой се подчинява на волята на българския народ и кой не. Ще може да се проследи поименно кой как е гласувал, защото всичко останало са празни приказки и разтакаване във времето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

6

кикимора

03.12 2016 в 13:38

Тоя олигофрен да се изказва само за българо-иракската дружба.

11738

5

KumaLisa

03.12 2016 в 13:12

За пореден път някой отново се неуспешно опитва да ни обяснява, а още по-малко убедително да се аргументира в полза или против, мажоритарната избирателна система. Нищо друго не чуваме освен пак "това е хубаво, това е лошо", "това е опасно, това не е", ама защо, ама как, никой не ти казва. Да им се изпикаеш на дипломите, като не могат да говорят човешки. Да говориш човешки, значи да те разбира дете. Тези с хартиените дипломи не говорят така. Безсмислени и никому ненужни "интелектуалци", които соц системата ги произведе и сега да си ги чукаме от главата. И какъв интелектуалец, моля ви може да бъде човек, който два пъти пише "отвръщение". Абе чукундур, пише се "отврАщение".
Да, вярно е каквото видях да пише на една тенис фанелка "Most people are still alive, because it is illegal to kill them."

77927

4

El Commandante

03.12 2016 в 12:20

ОтврЪщение?

12022

3

Владимир Венев

03.12 2016 в 12:19

Купени гласове ?!? Нали живеем в правова държава,купувачите и продавачите ще бъдът заловени и изправени пред правосъдието, схемата им разкрита и разбита, изборите ще станат честни и в парламента ще влязат най-достойните да ни водят. Утопично е, знам, но всичко останало е примирение с положението в България и нагласяне към корупцията у нас, а не борба с нея и връщане към семейството на нормалните държави.