Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Информационна агенция "Йорданка Фандъкова"

Светослав Метанов 06 декември 2016 в 09:30 21673 11

Най-накрая метрото в София тръгна. Аварията е отстранена, рапортува във фейсбук и туитър столичният кмет Йорданка Фандъкова в 6 часа тази сутрин.

Хепиенд на типично българската драма да се създават проблеми там където ги няма и после пожарът да се гаси с огън.

Техническият проблем в подземната железница снощи набързо се превърна във водеща новина във вечерните телевизионни емисии.

Стана такава заради тоталния дефицит на адекватна медийна комуникация в съвсем различния свят, в който снежната топка благодарение на социалните мрежи и електронните медии за отрицателно време се е превърнала в лавина:

Нещо става в метрото! Дали не са терористи! Крият ли истината!

Тичат задъхани репортерки, питат хората много ли са се изплашили, снимат се огромни натрупвания на хора. Истерията и паниката в прайм тайма е пълна.

Само няколко часа преди сценария "нещо става в метрото" МВР-министърът Румяна Бъчварова бе цитирана от пресконференция на Капитан Андреево да казва, че "МВР има информация за афганистанци във Великобритания, които готвят терористичен акт в България, който е провокиран от размириците в Харманли". След това от ведомството й уточниха, че не е била правилно разбрана. Бъчварова била питана за публикация в чужда медия, според която "лица разпространявали в социалните мрежи манипулативни твърдения за заплаха към България от чужди граждани" и отговорила, че българските власти са запознати, установени са лицата, които тиражират тази информация и се работи по тях до изясняване на случая".

Нерде Ямбол, нерде Стамбул!

Но новината вече "преливаше" във варианта "Афганистанци ни готвят терористичен акт заради Харманли". И аварията в метрото пасва като идеалния капак на врящата тенджера на всички конспиративни теории и страхове, че управляващите крият нещо и че джихадисти ни дебнат зад всеки ъгъл с ятагани и бомби.

Най-абсурдното е, че информацията за метро-драмата, която изначално не е никаква драма, а нещо съвсем нормално и обичайно за всяка една подземна железница, не идваше от столичния "Метрополитен" ЕАД, нито от Центъра за градска мобилност. За тях и до момента авария в метрото изобщо не е имало. На интернет страниците си не публикуваха нито ред - какъв е проблемът, какви са алтернативите за пътниците, какво да правят хората, ще има ли метро и тази сутрин. Шефът на метрото Стоян Братоев снощи бе с изключен телефон.

Всичко за техническия проблем софиянци и медиите трябваше да научават от профилите на кмета Йорданка Фандъкова в туитър и фейсбук. А градоначалникът нито е информационна агенция, нито пиар на неадекватни общински структури, за които се говори основно покрай поредната нагласена обществена поръчка. Например, за спирки за градския транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

8

случайно прочетох

06.12 2016 в 11:55

До @iliyapopov.
Когато твоето дете е във влакчето и е притеснено и ти ще се “тръшкаш и крякаш“.

12139

7

iliyapopov

06.12 2016 в 11:41

Какво толкова се тръшкате и крякате? Авария може да се случи винаги, особено на толкова сложни съоръжения. Това, че машинистите не са уведомили возещите какво става какво общо има с Фъндъкова? Аман от презадоволени софиянци - цяла България работи за вас и пак сте недоволни!

14469

6

случайно прочетох

06.12 2016 в 11:36

Не е редно хората да се информират от управляващите през социалните мрежи.
При толкова атентати е редно освен пътниците във влакчето, да се информират и чакащите по линията, че има техническа повреда и то веднага.
Време е самоковската даскалица да си намери подходяща за квалификацията ѝ работа.

13056

5

Какавидков

06.12 2016 в 11:16

Копане му е майката, може ида излезе под вола тЕле

14344

4

Nibble

06.12 2016 в 11:05

Виждате ли какви негодници (хора негодни за длъжноста си) са гепили "власта" на всички нива. Не дай си Боже да стане нещо "по-сериозно".....Само "бесене" "стригане" ..... и "сръПска музика" му е майката.... иначе отърване няма. Да почваме от ББ (БоЕко Боклука).

12392

3

sevsev

06.12 2016 в 11:01

Българските медии се надпреварват да канят терористи и да им дават идеи какво точно да правят, а терористите не идват и не идват. Слава богу, но до кога така ще ги предизвикваме и ще разчитаме на късмета?

12212

2

terorero

06.12 2016 в 10:32

Фандъкова нали е кмет. Да им набива обръчите на Братоев и ЦГМ. Ама за билетче по 1,60 честно казано очаквах и ББ да се включи в успокояването на хората. Все пак от тоя грабеж всички лапат.
 
X

Подкастът на OFFNews